Majkl Higins zvanično izabran za novog predsednika Irske

Izvor: Blic, 29.Okt.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkl Higins zvanično izabran za novog predsednika Irske

Laburista Majkl D. Higins zvanično je danas proglašen pobednikom predsedničkih izbora u Irskoj posle dugog dvodnevnog brojanja glasova, čime je potvrđen preliminarni rezultat.

Sociolog političar i pesnik, kako samog sebe opisuje, osvojio je 1.007.104 glasova, čime je komotno prešao 885.882 koliko je bilo potrebno da dobije 50 odsto plus jedan glas, što je potrebno za pobedu prema irskom izbornom sistemu, pokazuju zvanični rezultati.

"Zaista sam zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovom velikom pobedom", rekao je Higins (70) najiskusniji od sedam kandidata koji su se borili da naslede predsednicu Meri Makalis, na vlasti 14 godina.

Zbog komplikovanog sistema brojanja glasova prema irskim propisima po kojima glasači rangiraju kandidate, do konačnih rezultata došlo se tek posle dva dana mada je pobeda Higinsa već bila sigurna u petak, dan posle izbora.

Njegova dva glavna konkurenta, biznismen Šon Galager i bivši vođa Irske republikanske armije Martin Makginis već su ranije priznali poraz.

Bivši minsitar kulture i predsednik laburitičke stranke, članice vladajuće koalicije, Higins za koga su ankete pokazivale da je 15 poena iza Galagera pobedio je mimo svih predviđanja.

Sve ankete su ovog sedog čoveka tokom cele kampanje stavljali na drugo mesto. Čak ni u ispitivanjima javnog mnjenja nedelju dana pred izbore nije nagovešteno da mu raste popularnost, niti da pada podrška favoritu, Ssonu Galageru.

Majkl D. Higins jedan je od tri kandidata, od sedmoro koliko ih je bilo u igri, koga je kandidovala neka politička partija - u njegovom slučaju Laburistička. To je bio mač sa dve oštrice pošto su vladajuće partije diskreditovane tokom irske krize.

Od sedam kandidata Higins je sa 70 godina takođe bio najstariji i onaj sa najviše političkog iskustva.

Izabran prvi put za poslanika sa 40 godina, on je 30 godina vodio parlamentarnu i državnu karijeru tokom koje se takođe bavio raznim drugim aktivnostima kao profesor sociologije, pesnik, i aktivista za ljudska prava i za mir.

On je takođe jedini koji je kampanju vodio na dva jezika, engleskom i irskom gejlskom, jezikom koji aktivno promoviše - otvorio je televizijski kanal TG4 i ponovo uspostavio odbor za promociju irskih filmova.

Njegovi kritičari pominju njegove beskonačno duge i pretenciozne govore i sklonost da koristi često nejasne sociološke izraze.

Higins koji je tokom kampanje sa svojom suprugom putovao širom zemlje u belom autobusu iz koga je puštana muzika predstavljao se kao čovek sa principima, i sa jednim čvrstim obećanjem da će Ircima "vratiti ponos".

Tokom kampanje je priznao da je pušio marihuanu što nije izazvalo takoreći nikakve reakcije već je samo ojačalo njegovu popularnost kao pobornih liberalnih pitanja među sredinom klasom i mladima.

Na dan izbora u jednoj školi na jugu Irske on je rekao agenciji Frans pres: "Govorimo o periodu od sedam godina u toku kojeg će Irska izaći iz ekonomski teškog perioda, sa brojnim teškoćama vezanim za nezaposlenost, vraćanje hipotekarnih zajmova i nesigurnošću i zato je potrebno da čovek bude izvor inspiracije i okupljanja".

Povezane vesti: Obama još nema rivala LDP sutra počinje kampanju za direktan izbor predsednika U Peruu izbori za Kongres i prvi krug izbora za predsednika Tramp razmišlja o predsedničkoj kandidaturi Obala Slonovače trenutno ima dva predsednika
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.