Levičar Zeman novi predsednik češke

Izvor: Press, 26.Jan.2013, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levičar Zeman novi predsednik češke

Prema češkom Statističkom zavodu, Zeman (68) dobio je 55,7 odsto glasova a 75-godišnji konzervativac, ministar spoljnih poslova Karel švarcenberg 44,3 odsto glasova.
           U češkoj je danas održan drugi, odlučujući krug predsedničkih izbora  na kojima su gradjani birali izmedju Zemana i švarcenberga.
        Oko 14.000 glasačkih mesta otvoreno je juče i zatvoreno je u 14 sati po lokalnom vremenu. Preliminarni rezultati izbora očekuju se večeras.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />        Zeman i švarcenberg osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je učestvovalo devet kandidata.
        U pitanju su prvi izbori na kojima česi direktno biraju šefa države, pošto je do sada predsednik bio biran u parlamentu na period od pet godina.
        Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 odsto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara švarcenberga, koji je u drugi krug ušao sa 23,4 odsto osvojenih glasova.
        Nešto više od 8,4 miliona čeha sa pravom glasa birali su predsednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu posle 10-godišnje vladavine evroskeptika Vaclava Klausa.
        Ovlašćenja češkog predsednika su ograničena u poredjenju sa ovlašćenjima šefova mnogih drugih država i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smenjivanje članova vlade, generala i sudija.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi češki predsednik Karel Zeman - populista i levičar za kojeg je Kosovo "teroristički režim"

Izvor: Blic, 26.Jan.2013

U drugom krugu izbora za predsednika zemlje, Česi su juče i danas za novog šefa države izabrali bivšeg lidera levice, nekadašnjeg premijera Češke od 1998. do 2002. godine, 68-godišnjeg ekonomistu u penziji Miloša Zemana. Zeman je pre objavljivanja rezultata rekao da ako bude izabran za šefa...

Nastavak na Blic...

Zeman novi predsjednik Češke

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jan.2013, 11:47

PRAG - Zeman je osvojio 54,8 posto glasova, nasuprot 45,2 posto koje je dobio ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg (75). Odziv je bio 59 posto od 8,4 milijuna glasača.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.