Kriza povukla i Mekejna

Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza povukla i Mekejna

Ulazeći u verbalni duel sa prednošću koju već duže vreme uživa među biračima, demokrata Barak Obama je, prema svim sprovedenim anketama, nadigrao protivnika, republikanca Džona Mekejna, u drugoj od ukupno tri javne debate koliko bi trebalo da pretendenti na Belu kuću održe do predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Konačni utisak da je demokratski kandidat za predsednika SAD bio ubedljiviji stekao se upravo zahvaljujući gorućem pitanju današnjice - od 90 minuta TV >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << debate koja je održana u Nešvilu, polovina vremena posvećena je finansijskom sunovratu Amerike, u koji svetska sila broj jedan neminovno povlači i ostatak sveta.

„SAD se nalaze u najgoroj finansijskog krizi od 1929. godine“, rekao je Obama. „Sadašnja situacija je konačna presuda pogrešne ekonomske politike koju su republikanci vodili u poslednjih osam godina, a koju je podržavao senator Mekejn“, zaključio je demokrata.

Loša računica

Sa druge strane, senator Mekejn je rekao da su „Amerikanci zabrinuti i da su malo u strahu“, kao i da narod nema poverenja u institucije. „Za to su krivi pohlepa i neumerenost u Vašingtonu i na Volstritu“, podvukao je republikanski kandidat. On je ponudio i plan za rešavanje krize, koji obuhvata i naređenje federalnoj vladi da razmotri promenu uslova kod loših kredita, kako bi pomogla Amerikancima da zadrže kuće koje su kupili, a za koje ne mogu da otplaćuju hipoteke.

OBAMA U PREDNOSTI ZBOG EKONOMIJE

Prema podacima televizijskih mreža Si-En-En i Si-Bi-Es, demokratski kandidat je pobednik sinoćne debate. U novoj anketi sprovedenoj u ključnoj državi Ohajo, ispitanici su Obami dali bolje ocene za rešavanje ekonomskih problema.

Poslednja anketa Vašington posta i Ej-Bi-Si njuza pokazala je da bi za Obamu glasalo 51 odsto, a za Mekejna 45 odsto birača.

Međutim, po drugoj nacionalnoj anketi koju su zajedno sproveli Rojters, C-Span i agencija za istraživanje javnog mnjenja Zogbi, Obama vodi u odnosu na Mekejna sa svega tri procenta.

Govoreći o ostalim temama, pa i spoljnopolitičkim, Obama i Mekejn nisu ništa novo rekli. Senator iz Ilinoisa naglasio je da je napad na Irak „pogrešna procena“. Odajući priznanje američkim vojnicima, upozorio je da su SAD do sada u Iraku utrošile gotovo 700 milijardi dolara - upravo onoliko koliko predsednik Buš procenjuje da je potrebno da bi se Amerika iščupala iz finansijskog ambisa - i da i dalje troši 10 milijardi mesečno, dok iračka vlada ima suficit od 69 milijardi dolara.

Iran svakako na udaru

Obama je ponovio svoj stav da bi američki vojnici trebalo da se povuku iz Iraka i da bi trebalo da se uputi pojačanje u Avganistan, dok Mekejn i dalje zastupa mišljenje da bi povlačenje iz Iraka predstavljalo poraz američkih snaga.

Povodom nacionalne bezbednosti, senator iz Arizone je rekao da će „postupati odgovorno, kao što je to činio tokom svoje karijere u vojsci i Senatu“. Obama je rekao da su prioriteti nacionalne bezbednosti da se ubije Osama bin Laden i uništi Al Kaida.

Kako vreme odmiče, Obama bar za nijansu pokazuje sve oštriji stav prema pitanju Irana. Demokrata je rekao da SAD nikada ne smeju da vojnu opciju sklone sa pregovaračkog stola kada je reč o Teheranu. On je takođe naveo da podržava pregovore sa Iranom kako bi se Teheranu predočilo da će se, ukoliko ne promeni svoje postupke, suočiti sa „teškim posledicama“. Obama je rekao da bi nuklearno naoružani Iran predstavljao pretnju Izraelu, koji je opisao kao jednog od najvećih saveznika Sjedinjenih Država.

Republikanski adut je rekao da SAD ne bi čekale na odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u slučaju da Teheran napadne Izrael.

Poslednju, treću predsedničku TV debatu pred izbore 4. novembra Obama i Mekejn održaće iduće srede, 15. oktobra, u državi NJujork.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomska kriza u fokusu druge predsedničke debate Obame i Mekejna

Izvor: VOA, 09.Okt.2008

Republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama sukobili su se u drugoj predsedničkoj debati u vezi sa planovima za rešavanje ekonomske krize, klimatskim promenama i spoljnopolitičkim pitanjima.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.