Kraj prljave kampanje

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 06.Dec.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj prljave kampanje

BUKUREŠT - U Rumuniji se danas održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima će se birači izjasniti koga žele za šefa države - sadašnjeg predsednika Trajana Baseskua ili lidera opozicione Socijaldemokratske partije Mirčea Đoanu.

Prema zvaničnim rezultatima prvog kruga, Basesku je osvojio 33,44 odsto glasova, dok je za Đoanu glasalo 31,15 odsto. Baseskua podržava njegova vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL), koja ima u parlamentu oko 35 odsto mesta, podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Beta.

Đoana ima podršku rumunske opozicije - pored njegove Socijaldemokratske partije, i Nacionalne liberalne partije i Demokratskog saveza Mađara, kojima se pridružila i grupa poslanika nacionalnih manjina, što predstavlja 65 odsto mesta u parlamentu.

Predsednički kandidati tih stranaka, koje sada podržavaju Đoanu, osvojili su u prvom krugu ukupno oko 20 odsto glasova. Predizborna kampanja je bila oštra, gruba i prljava, posebno za drugi krug predsedničkih izbora, kada su korišćena sva sredstva za kompromitovanje protivnika. Jedna od udarnih tema Baseskua bila je napad na vlasnike tri velike medijske kuće koje naziva „mogulima“ i „ajkulama“ koji će „odlučivati o sudbini zemlje“ ako Đoana pobedi, jer je on samo „marioneta“ u njihovim rukama. Đoana je napadao Baseskua zbog pet godina stalnih svađa i konflikata s vladom, parlamentom, pravosuđem, političkim partijama, što je donelo veliku štetu Rumuniji. Basesku obećava da će nastaviti da bude aktivan predsednik, „predsednik igrač“, kako to on često ponavlja, da će reformisati parlament i političku klasu i nastaviće da modernizuje Rumuniju.

Đoana obećava da će Rumunija da uđe u „normalnost“ i da će do kraja meseca imati vladu koja će odmah preuzeti antikrizne mere. Rumunija praktično nema vladu od 13. decembra, kada je manjinska vlada Emila Boka bila oborena u parlamentu i od tada funkcioniše kao prelazna.

Opozicija strahuje da će izborna krađa biti veća nego u prvom krugu predsedničkih izbora kada su otkriveni flagrantni slučajevi krađe koje su priznali i državni organi.

Jedna petina od 22 miliona stanovnika Rumunije ima na raspolaganju za život oko četiri dolara dnevno, a prosečni životni standard u Rumuniji iznosi jedva 46 odsto životnog standarda u ostalim članicama EU, prenosi Tanjug.  
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.