Josipović i zvanično predsednički kandidat

Izvor: Studio B, 01.Dec.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović i zvanično predsednički kandidat

Aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović od danas je i zvanično kandidat na sledećim predsedničkim izborima koji se održavaju 28. decembra.

Josipović je potpisao i zvaničnu izjavu u Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu o prihvatanju kandidature za predsednika Hrvatske, što je sastavni deo obaveznih uputstava Državne izborne komisije, prenosi agencija Hina.

U izjavi piše da Josipović prihvata kandidaturu na predlog stranaka koje su ga podržale i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje su nabrojane.

Josipović je novinarima izjavio da ga je predložilo 18 stranaka i da je već prikupio 10 hiljada potrebnih potpisa za svoju kandidaturu.

On je najavio da Hrvatsku čekaju opsežne društvene reforme, zasnovane na izmeni Ustava, bez čega, kako je ocenio, nema ni uspešnog privrednog oporavka.

U Hrvatskoj su raspisani predsednički izbori za nedelju, 28. decembra, a drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće održan 11. januara naredne godine.

Drugi krug se održava ukoliko nijedan od kandidata ne dobije većinu glasova izašlih birača u prvom krugu, tako da se u ponovljenom glasanju nadmeću dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsednički mandat traje pet godina i, po hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Glavni Josipovićev konkurent je kandidatkinja opozicione, krajnje desne HDZ, Kolinda Grabar-Kitarović.

 
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.