Janukovič prihvata prevremene izbore, Ketrin Ešton danas u Kijevu

Izvor: Blic, 04.Feb.2014, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič prihvata prevremene izbore, Ketrin Ešton danas u Kijevu

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič mogao bi da prihvati održavanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora radi okončanja političke krize u zemlji, izjavio je danas poslanik njegove Partije regiona u skupštini.

Predsednik Janukovič pominjao je ovaj scenario na sastanku s predstavnicima njegove partije prošle nedelje, rekao je Jurij Mirošničenko.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ukrajinu od kraja novembra potresaju protesti zbog odbijanja Janukoviča da potpiše sporazum o približavanju sa Evropskom unijom i okretanja Rusiji.

Saradnik ukrajinskog šefa države objasnio je da je Janukovič pominjao dva scenarija za izlazak iz krize, prvi se sastojao u tome da se amnestiraju uhapšeni demonstranti i zauzvrat dobije evakuacija zauzetih javnih zgrada, a drugi su prevremeni izbori.

"Mi smo izglasali zakon o amnestiji ali u ovom trenutku on još nije sproveden", dodao je Janukovič.

Opozicija u Skupštini nije glasala za ovaj zakon jer je amnestija povezana s prethodnim napuštanjem zauzetih javnih zgrada od strane opozicionih aktivista, i traži da se izglasa novi zakon kojim bi se dozvolilo bezuslovno oslobadjanje uhapšenih aktivista.

Mirošničenko je rekao da se vlasti još nadaju mogućnošću izlaska iz krize prema prvom scenariju, ali da je drugi scenario i dalje na stolu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas će posetiti Kijev, u nastojanju da se u okonča ukrajinska kriza i u trenutku kada EU sa SAD razmatra veliki program pomoći za Ukrajinu.

Opozicija i danas nastavlja proteste, dok bi ukrajinski parlament trebalo da razmatra predložene izmene Ustava kojima će biti smanjena ovlašćenja šefa države.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štajnmajer: Ukrajinskim vlastima treba zapretiti sankcijama

Izvor: Blic, 04.Feb.2014

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da ukrajinskim vlastima treba zapretiti sankcijama ukoliko ne pronađu političko rešenje za spor sa opozicijom. ..Ovaj komentar ministra iz Socijaldemokratske stranke je u drugačijem tonu od stava kancelara Angele Merkel, koja...

Nastavak na Blic...

Janukovič će možda raspisati vanredne izbore

Izvor: NTV.rs, 04.Feb.2014

KIJEV – Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič mogao bi raspisati vanredne izbore ako ne bude drugog načina za rešavanje krize u zemlji, izjavio je danas njegov predstavnik u parlamentu.. Poslanik Jurij Mirošničenko je rekao da je Janukovič prošle nedelje razgovarao sa poslanicima iz svoje Partije...

Nastavak na NTV.rs...

Sastanak Janukoviča i Klička, ništa od dogovora

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2014

Jedan od ukrajinskih opozicionih vođa Vitalij Kličko izjavio je danas da rastu tenzije u toj zemlji i da predšnik Viktor Janukovič mora nešto uraditi kako bi se rešila višemesečna poltička kriza u toj zemlji. ..Kličko, bivši svetski bokserski šampion, sastao se danas s Janukovičem dok je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.