Filipinski Tramp pobednik predsedničkih izbora

Izvor: Blic, 10.Maj.2016, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Filipinski Tramp" pobednik predsedničkih izbora

Bivši gradonačelnik Davaoa, Rodrigo Duterte, kojeg "Dojče vele" naziva "filipinskim Trampom", najverovatniji je novi predsednik Filipina, pokazuju preliminarni rezultati predsedničkih izbora.

Duterte je, prema nezvaničnim rezultatima, osvojio 12,2 miliona glasova, dok je drugi ministar unutrašnjih poslova Mar Rokas sa sedam miliona glasova, preneo je AP.

U odvojenoj trci za zamenika predsednika vodi senator Ferdinand "Bongbong" Markos, sin pokojnog diktatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ferdinanda Markosa, sa 11,1 miliona glasova, dok je liberalna kandidatkinja Leni Robredo osvojila 10,4 miliona glasova, pokazuju preliminarni rezultati.

"Dojče vele" podseća da je Duterte rekao da će započeti "krvavi rat" protiv kriminala i da će brojne od njih obesiti, kao i da zbija šale o silovanjima i papa Franju naziva "kurvinim sinom".

On je, navodi nemački radio, sarađivao sa eskadronima smrti od kojih je više od 1.000 ljudi izgubilo život još tokom mandata na mestu gradonacelnika Davaoa, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Najavio je da će, ukoliko postane predsednik, raspustiti parlament i uspostaviti revolucionarnu vladu.

Pročitajte još:

Predsedavajuća filipinskom Komisijom za zaštitu ljudskih prava i bivša ministarka pravde Leida de Lima, nedavno je upozorila da je Duterte "monstrum kojeg neizostavno treba zaustaviti".

Rado se hvali svojim iskustvima sa ženama i svojom ljubavlju prema vijagri, a posebno oštro negodovanje je izazvao kada nije osudio grupno silovanje jedne australijske časne sestre, već je rekao da su počinitelji "njemu kao gradonačelniku trebalo da daju prednost", navodi "Dojče vele".

Duterte je radikalan i u spoljnoj politici, a svojim oštrim nacionalističkim tonovima tera i dugogodišnje saveznike poput SAD ili Australije, dodaje radio.

Dojče vele smatra da Filipincima "preti nesreća" i ako na izborima za zamenika predsednika pobedi Markos.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.