Erdogan skreće

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 13:51

Erdogan "skreće"

Nakon završetka predsedničkih izbora spoljna politika u Turskoj prolazi kroz značajnu promenu, ocenjuju mediji.

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan razvio je, kako se navodi, primetan proces u kojem Turska aktivno radi na popravljanju svojih odnosa sa Evropom.

To se manifestiralo u ponovnom osnaživanju njenog strateškog nastojanja za članstvom u Evropskoj uniji (EU) i odlučnijim naporima da se pozabave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojećim pitanjima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Potvrda predsjednika Erdogana za članstvo Švedske u NATO-u tokom samita NATO-a, nastavak pregovora s Grčkom i umeren ton u odnosima s evropskim kolegama protumačeni su kao promene spoljnopolitičkog stava.

S druge strane, angažman predsednika Erdogana sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom el-Sisijem, koji ukazuje na stratešku preorijentaciju prema tursko-egipatskim odnosima, i njegova spremnost da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, istakli su se kao upečatljivi primeri ove promene politike.

Prelazak sa sporazuma o normalizaciji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom na konkretna ekonomska i obrambena partnerstva u ključnim sektorima dovodi u pitanje pojam samo normaliziranih odnosa sa zaljevskim državama.

Kada je u pitanju Bliski istok, tvrdi se da je došlo do povratka na kolaborativni pristup.

Tvrdnja Erdogana o delotvornosti Turske proteže se izvan regionalnih granica, označavajući je kao uticajnog učesnika u nadmetanju velikih sila, sposobnog da igra balansirajuću ulogu, postavlja agende, izlaže transformativne narative i održava globalnu spoljnopolitičku agendu.

Temeljni zaokret u turskoj spoljnoj politici obeležen je i tranzicijom sa neprijateljskih strategija na kooperativne, što označava orijentaciju usmerenu napred, a ne onu koja je ukorenjena u prošlosti, navodi sarajevski portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.