Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 28.Maj.2023, 13:10

Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj

 
Drugi krug predsedničkih izbora održava se danas, 28. maja, u Turskoj na kome će učestvovati aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdgoan i opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu.
Erdogan je izjavio da će 28. maja turski birači morati da donesu „najvažniji izbor u svojim životima, da donesu odluku koja se tiče budućnosti zemlje i dece“. Zauzvrat, Kiličdaroglu je primetio da bi „građani Turske morali prvi put da naprave izbor između dva kandidata i dva pogleda na svet“. Republika Turska će 29. oktobra obeležiti 100 godina, a Partija pravde i razvoja na čelu sa Erdoganom izradila je nacrt strategije razvoja zemlje pod nazivom „Vek Turske“, koja se naziva i izborni program stranke. Plan je da počne njegova primena nakon izbora, kao i da se pojačaju napori na usvajanju novog ustava, koje je turski lider ranije najavio. Opozicija takođe insistira na donošenju novog ustava jer nastoji da transformiše predsednički oblik vladavine u zemlji u parlamentarni. Međutim, neće ispuniti ovaj cilj, s obzirom na to da je vladajući savez osvojio većinu u novosazvanoj zakonodavnoj skupštini na parlamentarnim izborima 14. maja. Prvi krug predsedničkih izbora održan je istog dana. Erdoganov politički blok ima 323 mesta u parlamentu od 600 mesta, zbog čega nijedna zakonodavna inicijativa ne može biti usvojena bez njegovog odobrenja. Nijedan predsednički kandidat nije uspeo da obezbedi pobedu u prvom krugu na predsedničkim izborima u Turskoj 14. maja, pri čemu je aktuelni predsednik dobio 49,4 odsto glasova, a opozicioni kandidat skoro 45 odsto. Sa prilično visokim odzivom birača od 87% tokom glasanja 14. maja, oko 8 miliona turskih birača od 64 miliona nije učestvovalo. Lokalni sociolozi kažu da većina njih nije glasala u znak protesta. U drugom krugu izbora pobednik će biti kandidat sa prostom većinom glasova. Oba kandidata smatraju da će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora. Većina istraživanja javnog mnjenja u zemlji pre prvog kruga izbora pokazala se pogrešnom. Trenutno mnogi sociolozi projektuju Erdoganovu pobedu, napominjući da bi on mogao da osvoji najmanje 5% glasova više od svog konkurenta. Turski politički konsultant Nećati Ozkan rekao je za TASS komentarišući nedavne ankete da smatra da su šanse dva kandidata približno jednake. Međutim, veruje da je Erdogan i dalje u prednosti, s obzirom na moćan administrativni resurs koji mu je na raspolaganju. Biračka mesta će u Turskoj biti otvorena od 8.00 do 17.00 časova po lokalnom vremenu. Ukupno je postavljeno 191.884 glasačkih kutija u zemlji i inostranstvu. Turska Centralna izborna komisija saopštila je ranije da će preliminarni zvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora biti objavljeni 29. maja, dok se konačni rezultati očekuju 1. juna.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska izabrala: Još pet godina Erdogana

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2023

Aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pobedio je na reizboru, prema nezvaničnim podacima državne agencije Anadolija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.