Dan D za Turke i šta on znači za Srbiju?

Izvor: B92, 28.Maj.2023, 08:11

"Dan D" za Turke i šta on znači za Srbiju?

Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj održava se danas, te građani biraju da li će državu voditi Redžep Tajip Erdogan ili Kemal Kiličdaroglu.

U prvom krugu izbora, koji je održan 14. maja, aktuelni predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, bio je na korak od toga da obezbedi novi mandat, međutim, nije uspeo da osvoji više od 50 posto glasova, koliko je potrebno da bi pobedu osigurao u prvom krugu.

Politička situacija se zakomplikovala, a pored Erdogana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kome je naklonjeno bilo 49,52 posto turskih glasača, u drugom krugu naći će se i njegov dugogodišnji "izazivač", socijaldemokrata Kemal Kiličdaroglu, koji je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 44,88 posto glasova.

U izborne kalkulacije uključen je i kandidat koji je 14. maja, sa 5,17 posto glasova, osvojio treće mesto – desničar Sinan Ogan.

Ogan je poznat kao neko ko ima tvrde stavove i drži do antiimigracione politike, koju podržava i veliki broj Turaka, uzimajući u obzir da je Turska najveće prihvatilište izbeglica iz Sirije.

Ogan, koga mnogi politički analitičari nazivaju osobom koja bi mogla da reši pitanje pobednika na predsedničkim izborima u Turskoj, u ponedeljak, 22. maja, izabrao je stranu.

"Izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodnog saveza, gospodina Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu", rekao je Ogan na konferenciji za novinare u Ankari, i dodao da je kampanja koju je vodio učinila turske nacionaliste "ključnim igračima" u politici.

Dugogodišnji spoljnopolitički novinar i analitičar, Dragan Bisenić, govoreći za portal B92.net, ističe da su, nakon podrške Ogana, mogućnosti za pobedu Kiličdaroglua male.

"Šanse za pobedu Kiličdaroglua toliko su minimalne, da se može reći da su nepostojeće. One su takve bile i pre Oganove odluke, nakon što je Erdogan imao prednost od skoro 5 odsto jer je iza Kiličdarogluove kandidature stajala šarolika grupacija sa heterogenim stavovima. Kiličdaroglu je osim toga alavit, što otežava izbor u sunitskoj, mada formalno sekularnoj, zemlji", kaže Bisenić.

Ipak, bez obzira na rezultate izbora, veruje da će prisustvo Turske na Balkanu ostati izraženo.

"Balkan je evropsko predvorje Turske u kojem Turska ima istorijske interese koji ne zavise mnogo od političkih garnitura na vlasti. Kiličdaroglu, koji najavljuje pojacano vezivanje za Evropu, prvo bi to verovatno učinio na Balkanu", ističe Bisenić, dodajući da su moguće i određene promene u spoljnoj politici Turske, uzimajući u obzir da je, kako kaže, opozicija najavila povratak svih 3.7 miliona Sirijaca nazad u zemlju, uz fleksibilniji odnos prema Baširu al Asadu.

To bi, veruje analitičar, donelo velike promene u Siriji.

Što se bezbednosti u izbornoj noći tiče, Bisenić kaže da je moguće da dođe do protesta, ukoliko Kiličdaroglu tesno izgubi.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić smatra da bi podrška koju je Sinan Ogan dao Redžepu Tajipu Erdoganu trebalo da predstavlja prevagu u pobedi Erdogana.

"U Sandžaku, među Bošnjacima, nema polarizacije kada je u pitanju raspoloženje prema predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. Bošnjaci i generalno muslimani u ovoj državi podržavaju politiku predsednika Erdogana, gledajući na turski narod kao bratski narod i na Tursku kao državu koja brine o muslimanima širom sveta", kaže Zukorlić za portal B92.net.

Istina, Erdogan je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u izbornoj jedinici Novi Pazar sa ubedljivih 59 posto glasova od 426 državljana Turske koji su glasali u konzularnom predstavništvu. Ipak, bez obzira na to ko pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora, Zukorlić veruje da Turska svoju politiku neće promeniti.

"Turska je ozbiljna i uređena država. Ko god da preuzme rukovodeća mesta, to neće uticati radikalno na promenu kursa u odnosu prema bliskim narodima ili u odnosu na prijateljske države u regionu", uveren je predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Dodaje da, ipak, Bošnjaci u Srbiji imaju određena očekivanja od Turske.

"Bošnjaci očekuju značajniju podršku i investicije u Sandžaku. Turska je imala puno ulaganja širom Srbije, dok je to na nivou Sandžaka znatno manje. S obzirom da je Stranka pravde i pomirenja u posednje vreme uspostavila dobru komunikaciju sa turskim zvaničnicima, uložićemo napor da dovedemo turske investicije u Sandžak", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KONAČNI OBRAČUN Erdogan protiv Kiličdaroglua: Sve o drugom krugu izbora u Turskoj

Izvor: Blic, 28.Maj.2023

Dugogodišnji lider Turske Redžep Tajip Erdogan suočiće se sa opozicionim rivalom Kemalom Kiličdarogluom u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju.

Nastavak na Blic...

ERDOGAN U VELIKOM VOĐSTVU Stižu prvi rezultati drugog kruga izbora u Turskoj

Izvor: Blic, 28.Maj.2023

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao bi osvojiti novi mandat na toj funkciji, pokazuju prvi preliminarni podaci današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.