CAD: posle predsedničkih izbora – marihuana za desert

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2012, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CAD: posle predsedničkih izbora – marihuana za desert

09.11.2012. -

Države Kolorado i Vašington su bile prve u SAD-u, gde je stanovništvo podržalo legalizaciju marihuane radi «rekreacionih ciljeva». Doduše, oni, koje ta vest ohrabruje, bolje da ne planiraju odlazak u Ameriku. Predloženi amandmani na zakone država očito protivreče federalnim zakonima, u skladu sa kojima je posedovanje marihuane ili kanabisa krivično delo.

Sada će u SAD-u siguno početi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dugački proces usklađivanja mesnih sloboda i federalnih normi i period glavobolje za Ministarstvo pravde i Uprave za borbu protiv širenja droge. Oni su kategorično protiv. Predmet može da dođe i do Vrhovnog suda.

U bilo kom slučaju državama Kolorado i Vašington je daleko do pretvaranja u «novu Holandiju», mada, ukoliko njihove hrabre ideje budu materijalizovale (u vezi sa time ima velikih sumnji), one će prestići Holandiju. U Koloradu i Vašingtonu nameravaju da dozvole svima, ko ima više od 21 godinu, da imaju po jednu uncu (28,3 grama) marihuane za ličnu upotrebu i uzgajaju do 6 saksija specifične vrste konoplje. Između ostalog, u Holandiji, uprkos postojećem mišljenju, posedovanje više od 5 grama kanabisa se krivično kažnjava. Korišćenje ove droge je dozvoljeno samo u specijalnim kafanama, van kojih je ono ilegalno.

Igre sa lakom drogom su opasna stvar, - kaže profesor Prvog medicinskog univerziteta Sečenov Evgenij Ačkasov.

- Narkomanija je bolest. Borba protiv te bolesti putem njene legalizacije je apsolutno pogrešan prilaz. Legalizacija takozvane lake droge ili drugih psihotropnih lekova je nedopustiva. To ima teške posledice. Čovek se navikava na drogu. Sledi antisocijalno ponašanje, pa usled toga degeneracija društva.

Pristalice širenja legalizacije kažu da će to potkopati monopolu narkokorporacija i smanjiti upotrebu teške droge tipa heroina, ekstazija i drugih. Pored toga to će omogućiti solidne prihode za budžet u vidu specijalnih poreza. Protivnici tvrde da je to pre svega sumnjivo. Drugo, neizbežni ekonomski gubici zbog obolenja i nesreća u vezi sa upotrebom droge će prevazići sve prognozirane prednosti.

Sve te rasprave u vezi sa legalizacijom mnogo su opasnije nego se čine, - kaže drugi ruski ekspert, predsednik posmatračkog saveta Instituta demografije, migracije i regionalnog razvoja Jurij Krupnov.

- Iza toga stoje pokušaji da se sruši sistem zabrana, koji sadrže konvencije protiv legalnog širenja bilo koje droge, između ostalog i marihuane, a koje danas određuju čitavu politiku borbe protiv droge u svetu. Nije stvar u tome da će dve države legalno širiti marihuanu, već u tome, što će biti uništen čitav poredak borbe protiv droge u svetu.

Upravo tako je na narkoreferendum u SAD-ama skoro odmah reagovao savetnik novog predsednika Meksika Luis Videgaraj. Meksički karteli su glavni dobavljači droge u SAD. On je izjavio da će Meksiku biti teško da se bori protiv isporuka u SAD droge koja je zabranjena u Meksiku, a bude legalizovana u SAD-ama. To menja sva pravila igre, - rekao je on.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.