Arapsko proleće bi moglo da dođe u Rusiju?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapsko proleće bi moglo da dođe u Rusiju?

Jedan od kandidata na sutrašnjim predsedničkim izborima Sergej Mironov (59) rekao je da bi se Rusija u naredne dve godine mogla suočiti sa "jednom vrstom Arapskog proleća" ukoliko novi ruski predsednik ne bi pokrenuo duboke i brze političke reforme.

Mironov je istakao da će Putin, najverovatnije, pobediti na izborima ali je i predvideo da bi se mogao suočiti sa nemirima ukoliko ne odgovori na zahtjeve demonstranata.

"Današnja Rusija je kao prekookenaski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << brod `Konkordija`. Ide ka stenama, dok kapetan okupljenima na palubi govori `ne brinite, sve je u redu`. Ali, situacije nije takva i brodu je potreban novi kurs", rekao je Mironov, prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

On je dodao da ko god pobedi na izborima Rusija će se, "ukoliko odmah ne krene sa političkim i socijalnim reformama, uključujući jasnije tumačenje ruskih inostranih ciljeva, u naredne dve godine suočiti sa jednom vrstom Arapskog proleća".

Britanski dnevnik navodi da se očekuje da će Putin odneti pobedu i rezultati pojedinih anketa ukazuju na to da će osvojiti više od 50 odsto glasova ispred njegovog najbližeg protivkandidata komuniste Genadija Zjuganova, ali je njegov režim potresen nizom masovnih uličnih protesta.

Cerić priziva "arapsko proleće"

Analitičari navode da te demonstracije, koji su reagovanje na navodno nameštanje parlamentarnih izbora održanih u decembru, pokazuju da Rusi više nisu zadovoljni "sporazumom prema kojem su ignorisali nedostatak građanskih sloboda u zamenu za bolji ekonomski napredak".
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.