25.000 policajaca šalju na ulice – sutra je važan dan za 270 miliona stanovnika

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 18:54

25.000 policajaca šalju na ulice – sutra je važan dan za 270 miliona stanovnika

Indonežanske vlasti vrše poslednje pripreme uoči predsedničkih izbora u sredu.

Izbore, jedne od najvećih u svetu, obezbeđivaće 25 hiljada policajaca.

Odlazeći predsednik Džoko Vidodo vladao je nacijom bogatom resursima od 270 miliona stanovnika tokom decenija stalnog rasta i relativne političke stabilnosti. Vidodo je od Indonezije napravio buduću bazu za multinacionalne kompanije u lancima snabdevanja električnim automobilima, piše Rojters.

Država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 270 miliona stanovnika

Međutim, Vidodo je često bio kritikovan tokom kampanje zbog navodnog političkog mešanja i pokušaja da se uspostavi politička dinastija. On nije direktno podržao nijednog predsedničkog kandidata, ali se pojavio u javnosti sa bivšim komandantom specijalnih snaga i ministrom odbrane Prabovom Subjantom, a Vidodov najstariji sin je njegov potpredsednikski kandidat.

Dve ankete objavljene prošle nedelje pokazale su da bi Prabovo, koji traži treći mandat na mestu predsednika, mogao da osvoji više od 50 odsto glasova već u prvom krugu u sredu. Rivali Anijes Basvedan i Ganjar Pranovo imaju 27 i 31 procentni poen manje od ministra.

Sprovođenje izbora je ogroman zadatak u Indoneziji. Pored toga što je četvrta zemlja po broju stanovnika na svetu prostire na 17.000 ostrva i tri vremenske zone.

Izborni zvaničnici su dostavljali glasačke kutije i listiće u daleke regione, u nekim slučajevima putujući satima čamcem, helikopterom ili kočijom. Istovremeno, meteorolozi upozoravaju na ekstremne vremenske uslove na zapadu ostrva Java na dan glasanja.

Vidodova podrška Prabou dovela je do optužbi da je prekršio izborna pravila, što on poriče. Aktuelnim predsednicima je dozvoljeno da učestvuju u političkim kampanjama ako ne koriste državna sredstva ili službeno radno vreme. Po pravilu, aktuelni lideri su do sada bili neutralni.

U kabinetu aktuelnog predsednika negoduju da se meša u izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.