Poslovi u inostranstvu nedostižni za domaće građevinare (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovi u inostranstvu nedostižni za domaće građevinare (AUDIO)

Pre godinu dana mediji su najavljivali formiranje Nacionalne građevinske kompanije koja bi okupila srpske projektante, građevinare, proizvođače građevinskog materijala i finansijske institucije sa ciljem da domaćem građevinarstvu vrate makar deo nekadašnjeg sjaja. Resorna ministarka Zorana Mihajlović ističe da ne odustaje od namere da Nacionalna građevinska kompanija bude formirana.

"Razlog zbog kojeg ne odustajem je veliki broj novih projekata koji slede, a bila bi šteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da građevinska industrija ne bude osnažena kako bi bila nosilac tih projekata", kaže Mihajlovićeva.

Goran Rodić iz Građevinsko industrijske komore Srbije tvrdi da niko ne zna precizne podatke o vrednosti građevinskih radova koji se trenutno izvode širom Srbije ali je izvesno da iznos državnih projekata premašuje milijardu evra, kao i da je fizičko učešće naših građevinara od 90% u tim radovima nesrazmerno njihovim prihodima.

"Po našim procenama strani nosioci poslova uzimaju više od 35% od sume koju država finansira, a preostalo dele naše izvođačke firme, pa od prvog podizvođača koji posle angažuje kooperante za preostali deo posla deo kolača je izuzetno mali, te veliki broj firmi zbog takvih poslova bankrotira", ističe Rodić.

U takvim uslovima preostale firme ostaju bez referenci i osuđene su na manje značajne i najčešće podizvođačke poslove i tiho propadanje.

Nisu samo domaća gradilišta razlog zbog čega bi trebalo formirati Nacionalnu građevinsku kompaniju, s obzirom da u zemljama severne Afrike i Bliskog istoka predstoje ogromni građevinski radovi, a velike američke, francuske I italijanske firme se već tamo pozicioniraju, kaže Rodić i objašnjava pod kojim uslovima bi to i naši građevinari mogli.

"Potrebni su referentni poslovi, garantni fond koji bi država trebala da napravi, kao i da imamo firme koje mogu da angažuju veliki broj ljudi i mehanizacije", kaže Rodić.

On dodaje da bi temelj buduće Nacionalne građevinske kompanije trebalo graditi na nekom od nekadašnjih giganta u kome država još ima vlasnički udeo, poput "Energoprojekta" ili "Mostogradnje" koji još uvek imaju infrastrukturu i znanje, a neophodna im je finansijska i kadrovska konsolidacija, kao i obezbeđivanje poslova koji bi bili ulaznica za velike poslove u svetu.

"Bez zdravog domaćeg građevinarstva lako ćemo doći u poziciju da i kada završimo sve puteve i pruge nećemo imati ko da ih održava ili će to činiti stranci za veliki novac", upozorava Rodić.

On dodaje da bi temelj buduće Nacionalne građevinske kompanije trebalo graditi na nekom od nekadašnjih giganta u kome država još ima vlasnički udeo, poput “Energoprojekta” ili “Mostogradnje” koji još uvek imaju infrastrukturu i znanje, a neophodna im je finansijska i kadrovska konsolidacija, kao i obezbeđivanje poslova koji bi bili ulaznica za velike poslove u svetu.

“Bez zdravog domaćeg građevinarstva lako ćemo doći u poziciju da i kada završimo sve puteve i pruge nećemo imati ko da ih održava ili će to činiti stranci za veliki novac”, upozorava Rodić.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.