Blic u poplavljenom Svilajncu: Voda uništila sve čega se dotakla

Izvor: Blic, 18.Maj.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" u poplavljenom Svilajncu: Voda uništila sve čega se dotakla

Hiljadu porodica tumara na ostacima svojih uništenih domova u Svilajncu. Gledaju svaku poplavljenu stvar, okreću po više puta, sve u nadi da nije za bacanje, ali i nada ih je izdala, voda je sve, čega se dotakla, uništila.

Više od 72 sata prošlo je od vodenog pira Resave u Svilajncu, život se teškom mukom normalizuje, ali nema vode, kišna kanalizacija ne funkcioniše, struja je puštena samo u bezbedni deo grada.

Specijalci Vojske Srbije dostavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hranu i vodu iz kamiona najugroženijima. Najteža je situaciija u naseljima Vračar i Bojača, gde još uvek ima vode u ulicama, dvorištima i kućama. Ljudi šire ruke, nemoć je zavladala, za 30 minuta uništeno je ono što su teškom mukom decenijama sticali.

Hiljadu najugroženijih u poplavama je evakuisano, još toliko nije želelo da ide iz svojih domova, 15.000 stanovnika je pogođeno poplavom u Svilajncu.

U kućama je voda dostizala visinu 1,5 metra. Više od 150 specijalaca Vojske Srbije i policije angažovano je već tri dana na spasavanju. Izvorište pijaće vode je potopljeno, te nije moguće obezbediti vodu.

Kanalizacija nije funkciji. Svilajnčanima su potrebna sredstva za higijenu i dezinfekcijska sredstva. Škole neće raditi bar narednih nedelju dana, vrtić i duže. Ministarstvo zdravlja obezbeđuje lekove. Osposobljena je fiksna telefonija. Dnevno se obezbeđuje 1.000 paketa hrane za najugroženije porodice.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.