Izvor: B92, 04.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zvornik":Optuženi negiraju krivicu

Beograd -- Optuženi Goran Savić i Saša Đilerdžić negiraju da su učestvovali u zločinima nad muslimanskim civilima u Zvorniku.

Radi se o zločinima na teritoriji opštine Zvornik tokom 1992. godine. Oni su na početku suđenja za ratne zločine u Beogradu rekli pred Većem za ratne zločine Okružnog suda da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za nečovečno postupanje prema civilima na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su iznoseći svoju odbranu kazali da su bili u Zvorniku kao dobrovoljci u jedinici "Pivarskog", ali ne od maja do jula 1992. godine, kada su se, po optužnici, dogodili zločini.

"U Zvorniku sam bio od početka marta do polovine maja 1992. godine. Čuo sam za 'Ekonomiju' i 'Ciglanu', ali tamo nisam odlazio. Nisam 'oštrio nož' da bi nekog zaklao, kako piše u optužnici, nisam pucao niti ubio nekog", kazao je Savić.

On je rekao da navodi optužnice koji ga terete za pomaganje u mučenju i likvidaciji zarobljenih civila i ubistvo jedne osobe "nemaju veze sa istinom".

Savić, koga su mnogi svedoci oštećeni znali pod nadimkom "Sava", negirao je da je sa ostalim pripadnicima jedinice "Pivarski" izvodio zarobljenike iz "Ciglane" gde su bili dovedeni na prinudni rad i naređivao im da za njihov račun pljačkaju napuštene kuće.

On je kazao da nije bio na "Ekonomiji" i da nije tukao i mučio zarobljene civile.

I optuženi Đilerdžić, čiji je nadimak tokom rata bio "Saša", negirao je krivicu navodeći da u periodu od maja do jula, kada su zarobljenici mučeni na "Ekonomiji" i "Ciglani", nije bio u Zvorniku.

"Bilo je priča, ali tamo nisam odlazio. Za zločine sam saznao iz medija", rekao je on.

Optuženi su kazali da su Dragana Slavkovića i Ivana Koraća, koji su za zločine u Zvorniku u junu ove godine nepravosnažno osuđeni na 15 odnosno 13 godina zatvora, znali iz viđenja, ali da se "nisu družili".

I Savić i Đilerdžić su negirali iskaze Slavkovića i Koraća da su bili u Zvorniku u vreme zločina i da su učestvovali u njima. Njih dvojica će se tokom postupka braniti sa slobode.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Optuženi negirali krivicu za zločine u Zvorniku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Sep.2008

Optuženi Goran Savić i Saša Đilerdžić negirali su danas na početku suđenja da su učestvovali u zločinima nad bošnjačkim civilima na teritoriji opštine Zvornik tokom 1992. godine. Oni su rekli pred Većem za ratne zločine Okružnog ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.