Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici SCG ne mogu da se dogovore

Beograd, Podgorica -- Svetozar Marović očekuje da se u januaru pronađe rešenje o načinu na koji će funkcionisati skupština državne zajednice.

Sada je već izvesno da izbori za parlament državne zajednice neće biti održani u februaru. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović rekao je za B92 da očekuje da će do kraja janura biti postignut dogovor između predstavnika država-članica o načinu na koji će se birati poslanici za parlament državne zajednice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Marović kaže da je jedna od opcija i promena Ustavne povelje. Međutim, premijer Srbije Vojislav Koštunica oštro se protivi odlaganju izbora.

Zvanični Beograda i Podgorica imaju potpuno različite stavove. Naime, premijer Srbije Vojislav Koštunica insitira na neposrednim izborima u februaru sledeće godine, dok crnogorski zvaničnici traže odlaganje izbora na godinu dana. Ipak, predsednik državne zajednice Svetozar Marović veruje da ima prostora za dalje razgovore. "Niko nije hteo da kaže na sastanku: 'Ne, nećemo dalje da razgovaramo i ovo je kraj'. Niko ne želi da preuzme odgovornost da usporava procese evropskih integracija", rekao je Marović.

Promena Ustavne povelje je jedna od opcija koja se razmatraju, ali koja, za sada, nije dobila podršku većine, kaže Marović. "Prva mogućnost je da bude izvesno da će biti neposrednih izbora i da predmet dogovora ostane samo pitanje datuma. Druga mogućnost jeste da se ratifikuje da će države-članice same odlučiti na koji način će birati svoje predstavnike. Treća je da u samoj Ustavnoj povelji izbrišemo onaj deo koji kaže da su izbori nakon dve godine i da se kaže da su izbori posle 3 godine", kaže Marović.

On veruje da će izbori ipak biti održani, ali da se mora poštovati politička realnost. Na pitanje kada misli da će biti postignut dogovor, Marović je rekao: "Sada su svakako božićni dani i verujem da će, ne samo radost i radovanje zbog tih praznika, nego i veća okrenutost vrlinama, dobru i trpeljivosti pomoći svima da shvate da u toku januatra moramo doneti neka rešenja koja će značiti korak napred".

Stav Srbije...

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u pisanoj izjavi agenciji Beta navodi da bi odlaganje izbora "značilo direktno kršenje Ustavne povelje". Srpski premijer je "pokušaj izbegavanja neposrednih izbora" doveo u vezu sa "unutrašnjim razlozima Crne Gore". On navodi da bi EU "treba da pomogne Crnoj Gori da prevaziđe sopstveni problem u duhu Beogradskog sporazuma, sledeći jasne obaveze iz Ustavne povelje".

Predsednik Srbije Boris Tadić pominjao je na sednici, prema rečima izvora, mogućnost odlaganja izbora, ali i mogućnost asimetričnih izbora u dve države članice. Predsednik SCG Svetozar Marović zaključio je, međutim, da sada nema uslova da raspiše izbore, jer je neophodno da se u obe države članice pre toga usvoje zakoni o izborima.

I stav Crne Gore...

Srbija je zakon usvojila u sredu, dok u Crnoj Gori zakon još nije ušao u skupštinsku proceduru. Zvaničnici Crne Gore pre sastanka pominjali su, kao kompromisno rešenje, mogućnost da usvoje zakon, ali uz klauzulu da će izbori biti održani nakon referenduma 2006. godine. Koštunice se protivio toj ideji i na kraju sastanka je zaključeno da će se nastaviti konsultacije i sastanci. Betin izvor ocenio je, međutim, da će se najverovatnije u celu priču "umešati" Brisel, odnosno visoki predstavniK EU Havijer Solana.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da bi Crna Gora i Srbija trebalo da priznaju jedna drugu, zatraže međunarodno priznanje i onda da se eventualno dogovore o "međusobnom savezu". Ako Crna Gora u 2005. godini ne dobije odgovor na tu ponudu, iskoristiće svoje pravo iz Beogradskog sporazuma na referendum, rekao je Đukanović. On je ponovio da se prvo treba razrešiti pitanje državnog statusa SCG, pa tek onda pristupiti organizaciji neposrednih izbora.

"Za nas nije zatvoreno ni pomjeranje rokova, ako Srbija misli da je za nju predugo da čeka februar 2006. Mi smo, i na sinoćnjem sastanku, ponovili da je za nas potpuno prihvatljivo da usaglasimo stav i da ga predložimo Evropi da pomjerimo sve malo unaprijed i da tokom 2005 rješavamo i pitanje refenduma i izbora", rekao je Đukanović.

I predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, takođe smatra da u toj Republici neće biti održani neposredni izbori za parlament državne zajednice. "Nema nikakve potrebe za tim izborima. Referendum o crnogorskoj nezavisnosti biće održan najkasnije do februara 2006. godine. Nakon toga možemo razgovarati o izborima ako SCG opstane, a uveren sam da neće jer za to ne postoje ni ekonomski ni politički interesi", rekao je Krivokapić za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da je "sigurno" da će Crna Gora u 2006. godini postati međunarodno priznata država. "Crna Gora će se vratiti u društvo evropskih zemalja, koje joj je nasilno ukinuto aneksijom, koju je izvršila Srbija 1918. godine", rekao je Krivokapić.

Vukadinović: "Vladajuće garniture stalno krše zakone"

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da nije bilo realno ni pre sednice srpsko-crnogorskog vrha očekivati da se izbori održe početkom godine, kako to propisuje Ustavna povelja. Na pitanje koliko je zajednica Srbije i Crne Gore ozbiljna država kada su izbori posledica političkog dogovora, a ne slova Ustava i zakona, Vukadinović odgovara: "Naravno da je, shodno Ustavnoj povelji, bilo neophodno da izbori budu održani početkom naredne godine, ali to nije ni prvo ni poslednje slovo Ustavne povelje niti ustava republika-članica koje se nepoštuju i koje vladajuće garniture direktno krše. Drugim rečima, državna zajednica, ovakva kakva jeste, neodrživa je na duži rok i, bez obzira što se kod nas više puta pokazalo da su privremena rešenja ta koja najduže traju, mislim da će to teško moći da važi i za ovu državnu zajednicu", ocenjuje Đorđe Vukadinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.