Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanična verzija

Zvanična verzija

Specijalna optužnica za ubistvo Zorana Đinđića još nije objavljena. Prema verziji koju su pojedini vladini službenici do sada iznosili u javnost, na pokojnog premijera pucao je potpukovnik 'crvenih beretki' Zvezdan Jovanović iz kancelarije u Ulici Admirala Geprata 14. Prema istim navodima, pušku kojom je izvršen atentat iz baze JSO u Kuli doneo je Milorad Luković Legija, a Jovanović ju je isprobavao na Fruškoj gori.

Prema rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << događaja, na osnovu izjava članova Vlade, od trenutka kada je napustio kuću na Dedinju i uputio se ka zgradi Vlade, Đinđićevo kretanje pratili su i o tome javili atentatorima operativci BIA. Atentator Jovanović, Simović i Konstatinović čekali su u zgradi u Admirala Geprata 14, a oko 12.55 sati premijer Đinđić je izašao iz automobila ispred zadnjeg ulaza u Republičku vladu. U trenutku dok mu je telohranitelj Milan Veruović dodavao štake, kada se premijer okrenuo, prema zvaničnim izvorima, u levu stranu, iz kancelarije u Admirala Geprata 14, Jovanović je ispalio dva hica. Prvi metak je premijera pogodio u desni deo grudnog koša, a drugi je ranio Veruovića. Kako se navodi u optužnici, Jovanović, Simović i Konstatinović su istrčali na ulicu gde ih je u kolima čekao Vladimir Milisavljević - Vlada Budala, koji ih je i dovezao.

Oko bloka u kojem se nalazi zgrada Vlade u vreme atentata kružio je automobil u kojem su bili Dušan Spasojević Šiptar i Saša Pejaković Pele iz JSO. U automobilu parkiranom ispred zgrade u Admirala Geprata 14 bili Mile Luković Kum i Sretko Kalinić, koji su bili naoružani automatskim oružjem sa zadatkom, da ukoliko nešto loše krene, omoguće bekstvo atentatorima. Snajper iz koga je ubijen premijer nađen je, na jednoj ledini u Novom Beogradu, ispod kamenja. Na oružju je nađeno šest poliakrilniril-vlakana koja potiču od ćebeta sa prozora nađenog u sobi u Admirala Geprata 14. Nezvanična verzija

Nezavisna grupa policijskih eksperata, u kojoj su bili i ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sprovela je istragu i utvrdila da je atentator iz čijeg je oružja ispaljen smrtonosni hitac bio ili u zgradi u Birčaninovoj 6 ili u Nemanjinoj 6. Moguće je, kako je utvrđeno u istrazi, pet pozicija snajperiste, a njegov tačan položaj moguće je odrediti rekonstrukcijom događaja. Istraga je bazirana na izjavama Đinđićevih telohranitelja, među kojima je bio i Milan Veruović, prisutnih na licu mesta, kao i položaju tela premijera po izlasku iz automobila. Nezavisni eksperti odredili su pet mogućih pozicija:

1) Birčaninova 6, desni ugao zgrade, udaljenost 127 metara

2) Birčaninova 6, središnji deo zgrade, udaljenost oko 127,5 metara

3) Nemanjina 6, levi ugao zgrade, udaljenost 54 metra

4) Nemanjina 6, desna strana leve polovine zgrade, udaljenost oko 56 metara i visina oko 20 metara

5) Admirala Geprata 14, udaljenost oko 70 metara.

To što je premijer pogođen sa desne strane u gornjem delu grudi, da je izlazna rana u predelu srca, da se premijer po izlasku iz automobila nalazio sa desne strane vozila i da je licem bio okrenut ulaznim vratima Vlade nesumnjivo ukazuje da je snajperista bio sa premijerove desne strane, što znači da je bio ili u Birčaninovoj 6 ili u Nemanjinoj 6. I izjava Veruovića ekspertskom timu potvrđuje da se premijer nije okrenuo ka kolima i bio okrenut ka Ulici admirala Geprata, već da je iz automobila izašao licem okrenutim ka ulazu u zgradu. Sve to ukazuje da je snajperista koji je bio u jednoj od ove dve zgrade ispalio smrtonosni hitac, dok je metak ispaljen sa pete pozicije ranio Veruovića. Eksperti navode da je moguće utvrditi poziciju strelca koji je ispalio smrtonosni hitac i da treba napraviti lutku premijera Đinđića, tačna mesta ulazne i izlazne rane, kroz koje se kroz usmeravanje lasera dobija prava pozicija strelca. Sumnje

Šefa ličnog obezbeđenja Zorana Đinđića Milan Veruović tvrdi da je premijera pogodio metak ispaljen iz Birčaninove ulice.

- Ja sumnjam da su na Đinđića pucala dva snajpera. Verujem da metak koji je pogodio premijera nije mogao, prema položaju tela, da dođe iz Ulice Admirala Geprata, već iz suprotnog smera, iz Birčaninove ulice, iz zgrade broj 6 - rekao je Veruović. On nije bio saslušan četiri meseca od ubistva Đinđića.

- Istraga je već odgovorila na pitanja koja postavlja Veruović. On spekuliše, iznosi svoje sumnje. Međutim, istraga je završena i te sumnje su razrešene - kazao je Đorđe Ostojić, republički javni tužilac.

Ministar Vladan Batić smatra da su sumnje koje je Veurović izneo razrešene tokom istrage o ubistvu premijera Đinđića.

- Optužnica je stupila na snagu i u roku od dva meseca mora početi glavni pretres. To znači da će, do 17. decembra, početi suđenje - objasnio je Batić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.