Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žurba za izbore

Snažan jednoglasni aplauz za što brži put do ustava Posle punih šest godina otkako u Srbiji postoji namera da se donese novi i evropski ustav, skoro tri i po godine od kada je počeo rad na njemu i najoštrijeg "natezanja" političkih faktora Srbije u poslednjih nekoliko meseci – Ustav je, posle ubrzanog usaglašavanja u svega nekoliko dana i noći, usvojen preksinoć jednoglasno u Narodnoj skupštini Srbije.

Teško je, još, ne primetiti da je i odluka da se odmah raspiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << referendum o njegovoj potvrdi propraćena , baš kao i Ustav, snažnim aplauzom iz svih poslaničkih klupa. Kao da su se naše stranke u parlamentu nadmetale da pokažu kojoj se više žuri da se donese Ustav koji naglašava da je Kosmet sastavni i neotuđivi deo Srbije. Ujedno, žurba da se što pre održi referendum o pitanju koje je zajednički ocenjeno kao prvenstveno i najvažnije u državi, kao da svima njima izgleda kao skraćivanje vremena do izbora koji su se pokazali neminovnim u aktuelnoj političkoj stvarnosti Srbiji.

Tako, već danas građani znaju kada će imati prilike da se izjasne o Ustavu u čijoj preambuli piše da se on donosi polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima suštinsku autonomiju u okviru suverene države Srbije a iz čega proizlaze obaveze državnih organa da zastupaju državne interese Srbije na Kosmetu u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

Uprkos svim ovim dobrim namerama, juče se oglasio veći broj predstavnika obe pokrajine, koji su nametnuli da se juče mnogi, u saopštenjima i napisima, bave pitanjem "Šta ako referendum ne uspe".

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić podseća da bi, u slučaju neuspeha referenduma za usvajanje novog ustava Srbije, rešenje bilo u raspisivanju izbora za ustavotvornu skupštinu. "To podrazumeva donošenje zakona o izborima za ustavotvornu skupštinu, svakako kvalifikovanom dvotrećinskom većinom koja bi pripremila predlog ustava i odredila način njegovog donošenja i budućih izmena", izjavio je.

Predsednik nevladine organizacije "Pravnici za demokratiju" Stevan Lilić ocenio je da će, ukoliko referendum o ustavu ne uspe, "nastupiti scenario sudnjeg dana, to bi značilo najdublju tačku političke, ustavne i, uopšte, društvene krize Srbije. S pravne tačke gledišta nema definisane procedure za takav slučaj, pa bi se time prešlo u domen politike. Neuspeh referenduma otvara političku krizu praktično svih institucija", kazao je Lilić i dodao da su referendumi "vrlo nezahvalni i opasni instrumenti, iako su na prvi pogled najdemokratičniji".

Pravni ekspert Zoran Tomić izjavio je da je u skupštini usvojen Ustav Srbije, znači sada još predlog, politički, a ne pravni akt i da je samim tim pravnicima najbolje da ga i ne komentarišu. "Ovo vreme nas stručnjake za ustavno pravo uči da je ustav politički, a ne pravni akt. Zato pravnici sada treba da ćute, jer mogu ispasti potpuno nesuvisli ako krenu da raspravljaju po pravnim kategorijama. Jednostavno, nije reč o pravnoj supi, nego o političkoj čorbi", rekao je Tomić.

Tomić, koji je član Pravnog saveta predsednika Srbije i član Visokog saveta pravosuđa, rekao je da u subotu, kada je dao izjavu agencijama, još nije video tekst predloga ustava. A to su nam rekli mnogi od kojih su novinari tokom protekle nedelje pokušavali da saznaju kako su konačno rešene sporne odredbe o Vojvodini i izboru predsednika Republike. Iako su dobijali izjave o rešenjima, predstavnici naših medija, baš kao i poslanici Narodne skupštine i ministri, do održavanja sednice pododbora za ustav, veče uoči usvajanja, nisu mogli da vide ni reč teksta koji je čuvan kao najveća državna tajna.

Mirjana Nikić

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.