Zukorlić osniva Centar za istrazivanje masovnih zločina

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić osniva Centar za istrazivanje masovnih zločina

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da je uveren da je nad Bošnjacima izvršeno više od 10 genocida i da se više od polovine njih dogodilo u Sandžaku, pa je zato najavio osnivanje Centra za istraživanje masovnih zločina u tom regionu.

- Kroz taj centar, sa mladim profesorima i istraživačima utvrdićemo svaki detalj genocida u Sandžaku i tako overiti svoju intelektualnu, ljudsku, moralnu slobodu i doprineti ljudskoj civilizaciji ovde i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šire, jer samo istina može sprečiti ponavljanje zločina - rekao je Zukorlić.

Zukorlić je na tribini o genocidu nad Bošnjacima u Sandžaku, izrazio razumevanje za, kako je rekao, četnike koji sada žele da opravdaju ono što su tada činili, da umanje zločine ili da ih predstave na drugačiji način.

On razume, kako je kazao, i one kojima je teško da se suoče sa tom "gnusnom i bolnom istonom", kao i razne pokušaje da se te "stranice istorije prevrnu i otpočnu nove", ali ne razume i tvrdi da nikada neće prihvatiti da oni koji se predstavljaju kao bošnjački prvaci "danas dižu ruku u srpskom parlamentu, glasajući za rehabilitaciju tih četnika".

- Pogotovo ne razumem da jedan bošnjački ministar u svom budžetu ima nekoliko miliona dinara godišnje određenih para za Ravnogorski četnički pokret i da se i u vladi i u parlamentu zalaže da se taj iznos uveća - rekao je Zukorlić, pozivajući Bošnjake da se ne svete, ali i da ne zaborave.

Ovom tribinom, koja je kasno sinoć održana u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, Zukorlić je praktično počeo kampanju bojkota ponovljanja izbora za Nacionalni savet Bošnjaka koji su zakazani za 17. april.

Prethodni skup je bio održan povodom Bošnjačkog nacionalnog kalendara za ovu godinu, a naredni susret muftija je zakazao za 27. januar - na veliki pravoslavni praznik Sveti Sava, a tema je pokušaj asimilacije Bošnjaka u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.