Zukorlić: Ili ćemo biti ozbiljan činilac vlasti ili opozicija; Albanska lista traži mesto ministra lokalne samouprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 05:05

Zukorlić: Ili ćemo biti ozbiljan činilac vlasti ili opozicija; Albanska lista traži mesto ministra lokalne samouprave

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić, po završetku konsultativnog sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlade, rekao je novinarima da je Vučiću preneo stav da je zemlji potrebna nova vlada i premijer sa mnogo više kredibilnosti, uz ponovljen stav da će SPP biti ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija.

Zukorlić je ocenio da je sadašnja vlada dala svoj maksimum.

On je ponovio da će SPP biti ili ozbiljan činilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti ili opozicija.

"Nismo razgovarali o funkcijama", rekao je Zukorlić i dodao da očekuje da će se ponovo sastati narednih dana i o tome razgovarati.

On je naveo da su razgovarali i o zdravstvenoj situaciji u Sandžaku i dodao da je u tom delu Srbije stanje i dalje teško i da je i dalje visok stepen smrtnosti.

Prema njegovoj oceni, mere koje su bile sprovedene su značajne i zaustavile su teško stanje, dodajući da je uveren da će linija smrtnosti i obolelih u narednom periodu padati.

Navodeći da je situacija bila teška, Zukorlić je najavio da će "na krivično-pravnu odgovornost pozvati sve koji su tome doprineli, činjenjem ili nečinjenjem, ili zloupotrebom položaja".

"Ono što smo bili u proteklom mandatu se više neće ponoviti"

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je, uoči razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlade, da će ta stranka biti - ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija.

"Ono što smo bili u proteklom mandatu se više neće ponoviti. To je bio naš prvi mandat, eksperimentalni. Naša politička uloga je više bila sugerisanje, savetovanje nego li učestvovanje u vlasti. Taj period je završen. Sada će biti ili jedna ili druga varijanta", rekao je Zukorlić za Tanjug.

Zukorlić je kazao da čeka da čuje ideje predsednika o budućoj vladi, budućem premijeru, ali načelno očekuje korenite promene, kompletno novu ili skoro kompletnu novu vladu i novog premijera.

"To su naša očekivanja u pogledu potrebe budućih izazova ili predstojećih dana, meseci i godina, a imajući u vidu da je ova postavka dala maksimum, neko više neko manje", rekao je Zukorlić.

Predsednik Vučić se danas sastao i sa Savezom vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Prema pisanju medija, predsednik bi u petak 17. jula, trebalo da razgovara sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, u čijoj pres službi su naveli da su Šapićevi stavovi oko formiranja vlade već dobro poznati.

Naredne nedelje trebalo bi da uslede razgovori sa predstavnicima liste SPS-JS, a zatim i sa listom oko SNS.

Arifi: Vučiću smo jasno stavili do znanja položaj Albanaca u Preševskoj dolini - ovaj put drugačije

Predsednik je konsultacije o novoj vladi započeo juče razgovorima sa predstavnicima liste "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina", koji su predali zahteve koji se tiču najpre integracije Albanaca u državne institucije, dodajući da od ispunjenja tih zahteva zavisi da li će učestvovati u budućoj vladi.

Arifi je objavio da je delegacija albanskih stranaka u kojoj je bio u Beogradu, na sastanku kod predsednika Vučića, podnela zahtev da dobiju mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra ekonomije, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Arifi je na Fejsbuku napisao da je zajednička lista na izborima 21. juna "Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina" imala konsultacije s Vučićem o formiranju nove vlade Srbije i uključivanju Albanaca u nju.

"Danas smo predsedniku Vučiću jasno stavili do znanja položaj Albanaca u Preševskoj dolini. Ovaj put drugačije. Ako želi da pokaže svetu koliko su evropski kao narod, sada je vreme da to i dokaže. Nema više reči. Da bismo mi Albanci postali deo Vlade, zahtevamo sledeće uslove: 1. Ministar Ministarstva lokalne samouprave; 2. Pomoćnik ministra ekonomije: 3. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete; 4. Predsednik Koordinacionog tela. Čekamo odgovor!", napisao je Arifi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak konsultacija o formiranju nove vlade: Vučića razgovarao sa Zukorlićem, na redu SVM FOTO

Izvor: B92, 15.Jul.2020

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja konsultacije o formiranju nove Vlade...On je danas razovarao sa predstavnicima izbornih lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor“ i "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca"...Muamer...

Nastavak na B92...

Nastavljene konsultacije o formiranju vlade, Vučić sa Zukorlićem i Pastorom

Izvor: RTS, 15.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije za formiranje Vlade Srbije razgovorom sa predstavnicima lista "Muamer Zukorlić - Samo pravo - stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca" i "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor". . Aleksandar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.