Zukorlić: Autonomija Sandžaka sve izvesnija

Izvor: Politika, 19.Maj.2011, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Autonomija Sandžaka sve izvesnija

BEOGRAD – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je danas da je autonomija Sandžaka sve izvesnija i zatražio da predstavnici vlasti u Srbiji zvanično otvore to pitanje kako bi se ono rešavalo dijalogom, odnosno kako bi stepen autonomnosti te oblasti bio dogovoren dijalogom.

Zukorlić je rekao da je za njega prihvatljiv stepen autonomije koji ima Vojvodina i da, čak, kako je rekao, ne bi morao za takvu autonomiju ni da se menja Ustav.

„Uspostava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takve autonomije znači doprinos stabilnosti Sandžaka, Srbije i Crne Gore i regiona i apsolutno nema veze s dezintegracijom”, rekao je muftija za RTV B92.

Zukorlić je rekao da se ne slaže sa izjavom bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je autonomiju Sandžaka doveo u vezu sa dezintegracijom.

Zukorlić smatra da se Izetbegović slaže sa tom autonomijom, ali da se ne oseća politički moćnim, jer je slab da bi to kazao i da je zato i „ljut zbog tog raskoraka i licemerstva”.

Zukorlić smatra da je autonomija Sandžaka sve izvesnija na osnovu ubeđenja većine građana u Sandžaku, skoro stoprocentne većine Bošnjaka i jednog dela Srba i Crnogoraca.

Autonomija Sandžaka nije pitanje koje treba da proizađe iz dnevno-političkih stavova, nego proizilazi „iz mog principijelnog ubijeđenja koje je formirano nakon 20 godina bavljenja javnim poslovima i uvjerenja da se ne može stabilnost graditi na nepravdi - da jedni imaju sve, a da drugi imaju malo ili ništa”.

„Srbi imaju skoro sve, a Bošnjaci imaju skoro ništa”, rekao je Zukorlić, dodajući da u regionalnom kontekstu Srbi imaju državu Srbiju i polovinu BiH i da ne zna kako da tretira Crnu Goru s obzirom na specifičnost.

Zukorlić je rekao da su na šarenoj karti Balkana Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu i koji se oseća nesigurno, upitavši zar nije dobro da se narod oseti sigurnijim i da dobije okvire zaštite.

„Ako ima nedovršenu državu BiH u čemu je problem da ima autonomiju Sandžaka. U čemu je problem da posle svega što se Bošnjacima dešavalo u nekoliko genocida da mi sada treba da vjerujemo Srbiji i dati joj sopstveni život, sudbinu na povjerenje, suverenitet”, upitao je Zukorlić i dodao da to traži Ustav i država.

„Odakle ja znam da će me čuvati, da neću imati ponovo nekog generala Mladića”, rekao je Zukorlić i dodao da bi autonomijom u izvesnoj meri bila omogućena zaštita izvesnim stepenom samouprave - da to bude rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Bošnjake u Sandžaku a da ne ugrozi suverenitet Srbije.

„Dajemo sebe na čuvanje Srbiji i sopstveni suverenitet državi Srbiji, ali neka i ona nama vjeruje nešto. Mi ćemo njoj vjerovati 100 odsto, neka ona nama vjeruje dva odsto. Neka ona nama da povjerenje na dva odsto suvereniteta”, rekao je Zukorlić, ocenivši da se ne može stabilnost graditi na dvojnim standardima.

Na primedbu da Brisel nikada nije rekao da se zalaže za tu autonomiju, Zukorlić je odgovorio „ne znači da neće reći” i najavio „u međuvremenu ćemo se boriti mirnim sredstvima”.

Na pitanje da li je, s obzirom da postoji crnogorski deo Sandžaka komunicirao sa vlastima Crne Gore o toj ideji, Zukorlić je odgovorio da nije imao nikakvih službenih komunikacija, osim medijskih u kojima je slao poruke i odgovorao na pitanja.

Tanjug

objavljeno: 19.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.