Žrtve iz Višegrada u Perućcu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Avg.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žrtve iz Višegrada u Perućcu"

Beograd, Sarajevo -- Posmrtni ostaci civila ubijenih u Višegradu 1992. godine pronađeni su u jezeru Perućac, javlja Balkan Insajt, pozivajući se na izjave istražitelja.

Balkan Insajt prenosi da je do sada pronađeno oko 60 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava sa područja opštine Višegrad.

Predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović izjavio je da su ubijeni bačeni u reku u Višegradu ili nekoliko kilometara dalje, u Muhićima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kurtalićima, gde su ubijeni.

"Potom ih je Drina nosila nizvodno, sve do hidroelektrane Bajina Bašta. Tela su ostajala na levoj i desnoj obali jezera, zastajala zakačena za grane i ostajala u plitkom mulju i pesku", rekao je Mašović za Balkan Insajt.

Mašović je potvrdio da su se timu Instituta za nestala lica BiH pridružili i predstavnici komisija za nestala lica iz Srbije i s Kosova, koji su zajedno s njima obišli oko osam kilometara desne obale Perućca.

Prema njegovim rečima, već prvog dana su ronioci pronašli šasiju kamiona, ali nije bilo nikakvih tela.

"Spustili su se i u podnožje brane kod Bajine Bašte, ali još nisam dobio informaciju da li su nešto pronašli, još čekam tu informaciju iz Beograda", rekao je Mašović.

U jezeru Perućac 2001. godine pronađena je hladnjača sa više desetina leševa kosovskih Albanaca, koji su potom ekshumirani 2003. godine.

Prilikom pronalaska ostataka hladnjače utvrđeno je da su vrata bila otvorena, pa postoji sumnja da je jedan deo tela još u jezeru.

Pronađeni šasija i motor kamiona-hladnjače

Radio-televizija Srbije je javila da su motor i šasija kamiona-hladnjače koji je 1999. godine gurnut u vodu sa telima 50 kosovskih Albanaca pronađeni juče, uz podsećanje da je tovarni sanduk kamiona sa telima pronađen 2001. godine.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odbio je da navede detalje o istrazi.

"Trenutno tražimo, pa ukoliko nađemo, reći ćemo koji je broj u pitanju. Hoću samo da istaknem spremnost državnih organa, da istraže i najmanji trag bilo kog ratnog zločina izvršenog za vreme ratnog sukoba", rekao je Vukčević.

Vukčević je rekao i da u susednoj Bosni i Hercegovini sumnjaju da su u jezeru tela poginulih u Višegradu.

Pretraga na zahtev iz BiH

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović ranije je objasnio da je istraga počela u delu jezera kod brane, kako bi se proverile informacije o potencijalnom mestu na kome bi mogla da se nađu tela osoba koje se vode kao nestale.

"Provera je vršena kopnenim putem uz prisustvo jedinice za vanredne situacije, policije i specijalnih ronilačkih jedinica, koje su uz kopneni deo koji smo pretraživali, pretražen je i vodeni deo, brodom je pretražen ceo taj teren na kome bi moglo da bude posmrtnih ostataka. Ronioci su na nekim lokacijama vršili podvodnu proveru, jer je sada moguće da se određene pretrage urade i u podvodnom delu", rekao je Odalović.

Krajem jula, eksperti Instituta za nestale BiH zatražili su da se istraži ta lokacija kako bi se pronašli ostaci ubijenih u Višegradu 1992. godine. Zahtev kosovske strane je usledio nakon pronalaska ostataka oko stotinu nestalih kod Perućca 2001. godine.

Istovremeno, kaže Odalović, do kraja nedelje očekuje se i izveštaj eksperata o mogućnosti postojanja masovne grobnice kod Raške.

"Izveštaj nisam dobio, ali izveštaj će nam dati, ono što je moguće da oni urade, a to je da uzimanjem uzoraka izvrše kompletnu pretragu, odnosno izvrše analizu strukture tla, da li ima nekih poremećaja na tom delu i da li ima organskih materija. Sve zavisi od toga šta su našli i šta će nama izveštaj dati kao zaključke, od toga zavise naše dalje aktivnosti", rekao je on.

Analiza tla u Raškoj rađena je po nalogu istražnog sudije Višeg suda u Beogradu zbog sumnje o masovnoj sekundarnoj grobnici u kojoj su tela 250 kosovskih Albanaca ubijenih 1999, a B92 je došao do nezvaničnih saznanja da u Raškoj nisu pronađeni dokazi o masovnoj grobnici, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.