Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Sporna privremena uprava

Zrenjanin -- I višejezična tabla s grbom Vojvodine uklonjena je sa zgrade SO Zrenjanin, a postavljena je višejezična tabla s grbom Srbije.

Pre nekoliko dana sa zgrade Skupštine opštine Zrenjanin, odlukom organa Privremene uprave, skinuta je zastava Vojvodine, što je izazvalo oštre kritike pokrajinskih vlasti. Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš obavestio je predstavnike više evropskih institucija o smenjivanju vlasti u Zrenjaninu i o uklanjanju vojvođanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simbola sa svih javnih institucija u tom gradu.

Odluku o sklanjanju simbola i o smeni uredništva u lokalnom listu doneo je Privremeni organ zrenjaninske opštine ubrzo pošto je imenovan. Imenovala ga je Vlada Srbije, a organom koordinira DSS.

Predsednik te uprave Borislav Gađanski za B92 kaže da je odluka doneta u skladu sa zakonom i statutom opštine. Bojan Kostreš za B92 objašnjava da je u pismu evropskim institucijama naveo da, iako je od premijera Srbije Vojislava Koštunice tražio da ukine odluku Privremenog organa Skupštine opštine Zrenjanin, to nije učinjeno.

"Vlada Srbije je postavila svoje ljude da upravljaju Zrenjaninom, a prve dve stvari koje su ti ljudi uradili su da smene rukovodstvo lokalnog lista Zrenjanin, koje piše o ratnim zločinima, i da iznese obeležja Vojvodine iz zgrade Skupštine opštine Zrenjanin. Te stvari su duboko protiv onoga za šta se mi zalažemo i duboko protiv standarda u Evropi i Evropskoj uniji", kaže Kostreš.

Na tvrdnju Bojana Kostreša da je odluka o uklanjanju simbola protivustavna, predsednik privremene uprave u opštini Zrenjanin Borislav Gađanski odgovara stavom da je to samo delimično tačno.

"Tačno je u onom delu koji kaže da Vojvodina ima pravo na simbole, ali se u članu 195 Ustava kaže da svi akti koje donosi Skupština Vojvodine moraju biti u skladu sa Statutom Pokrajine, što znači da Pokrajina prethodno mora da uskladi Statut sa Ustavom, da predvidi postojanje tih simbola, da usvoji Statut, a onda može donositi odluke", kaže on.

S druge strane, Bojan Kostreš podseća i da je pismo slične sadržine uputio i premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, ali da odgovora nije bilo.

"Pored toga što Vojvođani nisu prihvatili novi ustav Srbije, pored toga što u novom ustavu Vojvodina nema zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i imovinu i prihode, kao što je to tražila pokrajinska vlast, sada se ide korak dalje u ukidanju autonomija Vojvodine, sada se ukidaju simboli", kaže Kostreš.

Gađanski, međutim, navodi mišljenje nadležnog ministarstva, a u kom stoji da Zakon o lokalnoj samoupravi mora biti sprovođen, a on ne predviđa isticanje pokrajinskih simbola.

"U Vojvodini nema više od sedam opština koje ističu svoje simbole. Nije Zrenjanin izuzetak, on je pravilo", kaže on.

Zbog odluke Privremenog organa, građani Zrenjanina su u više navrata protestovali i isticali da su razočarani. Bojan Kostreš je pismo uputio čelnicima Skupštine evropskih regija, zvaničnicima Evropskog parlamenta i predstavnicima Evropske komisije.

"Dvojni kriterijumi"

Politikolog Miroslav Samardžić upozorio je danas na dvojne kriterijume u tumačenju zakonske regulative, jer je na zgradi opštine istovremeno zadržana tabla Srednjobanatskog okruga ispisana ćirilicom.

Prema Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisama, ta tabla, rekao je Samardžić novinarima, morala bi da bude ispisana na svim službenim jezicima, a tamo gde su u upotrebi i jezici narodnosti, i na njihovom jeziku.

"Prema Statutu opštine Zrenjanin, u službenoj upotrebi su, pored srpskog, mađarski, rumunski i slovački jezik. Da stvar bude još čudnija, Zakon je donet još 1991. godine, i još nije primenjen u navedenom slučaju", naveo je Samardžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.