Zoran Živković: Moguća erupcija u DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2012, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Živković: Moguća erupcija u DS

NOVI SAD -

Nekadašnji premijer Srbije i bivši visoki funkcioner Demokratske stranke (DS) Zoran Živković izjavio je novosadskom Dnevniku da se odnosi unutar DS moraju raščistiti u narednih nekoliko nedelja, jer bi, u protivnom, zbog unutarstranačkih sukoba mogao biti doveden u pitanje opstanak te stranke.

"Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne dođe do sazivanja vanrednih unutarstranačkih izbora, koje bi pripremio Glavni odbor nakon analize problema i utvrđivanja odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za propuste učinjene za vreme vlasti i za izborni poraz, vrlo brzo će doći do erupcije koju niko više neće moći da kontroliše", upozorio je Živković.

On se nada da "svi oni koji se i danas predstavljaju kao rukovodstvo DS, iako za to nemaju legitimitet, imaju bar malo časti demokrate da učine ispravan potez da bi se stranka očuvala".

Živković nema informaciju o tome da je pokrenut postupak za njegovo izbacivanje iz stranke, ali ostaje pri odluci da se kandiduje za predsednika DS ako se stranačka skupština zakaže "na civilizovan i statutaran način".

"Jalov i impotentan period vlasti DS u poslednjih osam godina jeste razlog za ozbiljniju unutarstranačku raspravu o razlozima i efektima svega što se desilo, pa i o porazu na poslednjim izborima", smatra Živković.

Njega "više boli to što je DS protraćio poslednjih osam godina i sebi i Srbiji nego što je izgubio izbore".

"Da je osam godina vodio reformsku politiku koja bi unapredila Srbiju, bio bih srećan i da je izgubio izbore.

Nažalost, DS je vodio estradnu politiku, te i pored toga izgubio vlast, tako da je to dupli poraz i za DS i za Srbiju", ocenio je Živković.

Nikako ne priželjkujem rascep u DS, već otrežnjenje, objasnio je Živković, "ali bojim se da su pacijenti u takvom stanju da su sve moje nade više na nivou ličnih želja nego realnosti".

Ono što bi trebalo da se desi, prema rečima Živkovića, jeste da nam se obrati predsednik stranke i da kaže šta se to dešava u njegovom predsedništvu, te da se u najkraćem roku, a najkasnije za nedelju dana, održi sednica Glavnog odbora stranke na kojoj bi se analiziralo šta je ko uradio dok se vladalo, koje su greške, ko su krivci i šta da se radi dalje.

Aranžmani Vučića i Đilasa

"Vrlo je interesantan odnos u svemu tome između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa i mislim da oni imaju neke aranžmane koji su daleko od politike i SNS i DS, i svega onog što smo čuli poslednjih nekoliko nedelja", rekao je Živković.

On misli da tu "postoji nekoliko tajnih paktova nekih političkih figura koji su uzrok svim ovim paradoksima kojima svedočimo poslednjih nekoliko nedelja".

"Takođe, Glavni odbor bi istovremeno trebalo da donese i odluku da se raspišu vanredni unutarstranački izbori za sve organe DS, od lokalnih odbora do Predsedništva", dodao je Živković, koji smatra da bi to bila logična posledica svega onog što se dešavalo u prethodnom periodu ako je DS još demokratska stranka.

"A što se tiče ovih drugih cirkusarija, mogu da primetim da se u poslednja dva-tri meseca apsolutno potvrdilo opšte uverenje građana da političari lažu", ocenio je Živković.

Upitan o polemici unutar DS o tome da li neko od funkcionera te stranke može biti u vladi s naprednjacima, Živković je odgovorio da to nije pitanje da li će neko biti u vladi ili neće, već isključivo pitanje podele plena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.