Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zona ekstremne turbulencije"

Beograd -- Dragan Šutanovac ocenio da Srbija ulazi "u zonu ekstremne turbulencije" i da je od 10. decembra moguće izbijanje nemira na Kosovu.

"Ne mislim da će 10. decembar biti prelomni dan, ali od 10. decembra postoje velika očekivanja albanske strane. Bojim da će ta očekivanja doneti veliko razočaranje i da tog momenta postoji veoma velika mogućnost za izbijanje nemira, pre svega demonstracija, a zatim i ugrožavanja nealbanskog stanovništva", rekao je Šutanovac u Poligrafu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92.

Pregovaračka trojka Kontakt grupe 10. decembra treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu o toku pregovora o određivanju budućeg statusa Kosova, a kosovski Albanci najavili su da će posle toga jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova.

Šutanovac je rekao da postoji mogućnost prelivanja nemira na jug Srbije, a pre svega na Makedoniju, i da se nedavno pokazalo da postoji "grupa ozbiljno organizovanih ljudi" u Makedoniji, koju je nazvao terorističkom grupom.

"Mi se kao vojska, pre svega u odnosu na jug Srbije, spremamo na sve moguće scenarije, pa i najgori. U Srbiji nemamo registrovane takve grupe, nemamo ništa locirano i konkretno", rekao je Šutanovac.

On je dodao da vojska, u slučaju nemira na Kosovu i jednostranog proglašenja nezavisnosti, neće raditi ništa samostalno, nego će reagovati u skladu sa odlukama državnog vrha.

Ministar odbrane je naveo da je u razgovoru s predstavnicima zemalja koje imaju vojnike u sastavu KFOR-a i generalnim sekretarom NATO-a insistirao na tome da 16.000 pripadnika KFOR-a ne dozvoli da se ponovi 17. mart 2004.

"Mislim da će intervencija KFOR-a ovog puta, ako se nešto odesi, biti mnogo ozbiljnija. Imam visok stepen poverenja u KFOR. Ne očekujem da će se desiti nešto neplanirano, da budu demonstracije, pa da kažu da nisu to očekivali", rekao je Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.