Izvor: B92, 27.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značenje Koštuničine odluke

Beograd, Beč, Brisel -- Analitičari ocenjuju da će odluka Vojislava Koštunice da ne primi Martija Ahtisarija biti negativno tumačena u mešunarodnoj zajednici

Povodom odbijanja srpskog premijera da primi specijalnog izaslanika kada dođe 2. februara u Beograd da predstavi svoj predlog za rešenje statusa Kosova, Ahtisarijev portparol Remi Durlo rekao je za B92 ostaju pri svom planu: "Jedino što mogu da kažem da je specijalni izaslanik na sastanku Kontakt-grupe u Beču ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da planira da predstavi svoj predlog 2. februara i Beogradu i Prištini"

Ruski stav da bi predstavljanje Ahtisarijevog plana zainteresovanim stranama trebalo odložiti do formiranja nove Vlade Srbije, mogao bi biti i motiv za odbijanje Vojislava Koštunice da primi Marija Ahtisarija 2. februara, ocenio je u Poligrafu B92 funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović.

"Da li to odbijanje u ovom trenutku znači da Koštunica da se on povlači iz igre za premijera? Moje očekivanje bi bilo da neko ko želi da bude premijer ni jednog trenutka ne ispušta konce iz ruku.Očekivao bih od nekog ko se nalazi u toj poziciji da poželi da porazgovara, da bude u toku sa onim što se događa", rekao je Svilanović.

Kosovo je očigledno domaćim političarima vruć krompir koji niko ne želi da uzme. To, međutim, ne šalje najbolju prouku svetu.

"Sve vreme se manipuliše ili se računa sa jednom stvari, da beogradski političari nisu toliko protiv nezavisnosti, osim što ne bi želeli da se to dogodi u njihovom mandatu. Zbog toga ovo nije dobro, i to će tako biti protumačeno, što će malo ojačati one koji forsiraju da se što pre dođe do nezavisnosti, a toga nema u Ahtisarijevom predlogu", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Odlazeća Vlada Srbije se proglasila nenadležnom da primi Ahtisarija, ali je ta ista Vlada koliko juče, obavljala poslove koji nisu samo tehničke prirode, kao što je postavljanje novog generalnog inspektora MUP-a. Analitičari ocenjuju da Koštuničina vlada ni to nije imala pravo da radi.

Analitičar Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa potez Vojislava Koštunice vidi kao neozbiljan: "Koštunaca je u pravu da ova vlada sada nije vlada u punom smislu te reči, ona je samo tehnička - ne može da donosi neke bitne odluke ali može da prima poštu. U tom smislu je neozbiljno i nedržavnički da Koštunica ne primi Ahtisarija, tim pre što se to opet može koristiti kao argument da Srbija nije kooperativna"

Kosovskim problemom će neizostavno morati da se bavi nova Vlada. Ali, Nikolić smatra da objavljivanje predloga statusa Kosova može da oteža konsultacije o vladi, te da je međunarodna zajednica trebalo da sačeka da se formira nova Vlada.

Mladenović: Ahtisari će morati da sačeka

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je večeras da će specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari morati da sačeka da se formira nova Vlada Srbije da bi razgovarao sa premijerom o predlogu za Kosovo i Metohiju.

"Očigledno je da se Ahtisariju i Demokratskoj stranci (DS) žuri oko Kosova, ali stvari stoje tako da će Ahtisari morati malo da se smiri i sačeka da se formira Vlada da bi razgovarao sa premijerom", rekao je Mladenović agenciji Beta, povodom saopštenja DS-a u kojem je ocenjeno da bi Vlada Srbije trebalo da primi specijalnog izaslanika UN.

Nikakvi pritisci neće promeniti ovaj redosled stvari, naveo je portparol DSS-a.

"Ahtisarijev predlog kao baza"

Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema je izjavio da su predlozi izaslanika UN Martija Ahtisarija za status Kosova "osnova za pregovore, a ne neka 'presuda', kao i da se Italija zalaže za rešenje za Kosovo kroz pregovore, prihvatljivo za Beograd i Prištinu, kojim nijedna strana ne bi bila ponižena".

D'Alema je, posle sastanka ministara inostranih poslova NATO-a i njihovog zajedničkog sastanka s šefovima diplomatija EU, rekao da se ulazi u "krajnje osetljivu fazu", da je na putu formiranje proevropske vlade u Beogradu i da je nužno doći do uzajamnog prihvatljivog rešenja da ne bi bilo novih nesporazuma i sukoba u regionu.

Na pitanje novinara da li je bilo "dovoljno oprezno" to što su predlozi Ahtisarija izneseni pre formiranja nove srpske vlade, D'Alema je uzvratio da je on bio jedan od nasnažnijih zagovornika da se to pomeri za posle srpskih izbora: "U Srbiji se razgovara o novoj vladi i istina je da smo pred promenom vođstva, jer izborni rezultati omogućavaju formiranje vlade više opredeljene za reforme, sa širom većinom od prethodne vlade".

"Smatram da se mora tražiti rešenje pregovorima i prevashodno se mora ispitati sadržina Ahtisarijevog predloga. I to sadržina koja se odnosi na rešavanje otvorenih pitanja - ovlašćenja opština, problem zaštite verskih mesta. I tek na kraju može doći samo 'naslov'", rekao je on.

"Jer, ako već na početku krenemo od zastava sa simbolima, preti opasnost da zapadnemo u razdiruće stavove bez prostora za pregovore", smatra D'Alema.

Ivanović: Ahtisari nije sve rekao

Šef Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je ubeđen da specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari još nije izneo konkretnu informaciju o tome kako će izgledati plan za konačno rešenje statusa Kosova.

"Ahtisari čuva sve podatke za trenutak kada će plan dostaviti Beogradu i Prištini i tek nakon toga će biti spreman da govori o detaljima i očekivaće sugestije i predloge jednog i drugog pregovaračkog tima", rekao je Ivanović.

On je izjavio da je predstavnik Rusije u međunarodnoj Kontakt grupi "više nego očigledno bio nezadovoljan" tokom jučerašnjeg razgovora sa Ahtisarijem.

Ivanović smatra da se "diferenciraju stavovi" u Kontakt grupi i da postoje oni koji misle da stvari ne treba ubrzavati pre no što se formira nova Vlada Srbije.

"Postojeća vlada je izgubila mandat, a i dok ga je imala nije to bio mandat punog kapaciteta, jer se radilo o manjinskoj vladi. Logično je sačekati formiranje nove vlade", rekao je Ivanović.

On je izneo stav da bi pregovarački tim Beograda trebalo da "napravi određeni iskorak i uputi novi predlog, bar za decentralizaciju vlasti na Kosovu, što bi Srbiju vratilo u igru i prinudilo Kontakt grupu da bude mnogo fleksibilnija oko pomeranja rokova".

Ivanović je ocenio da bi nezavisnost Kosova, bez obzira da li bi je pratio prefiks "ograničena, uslovna, limitirana ili nadgledana", delovao zastrašujuće na kosovske Srbe.

Stojković: Vlada Srbije tehnička

U Koštuničinom kabinetu navode da od četvrtka u 20.00 sati Vlada Srbije ne može da da radi punim kapacitetom i donosi sve odluke. Posle proglašenja konačnih rezultata izbora, Vojislav Koštunica nema pun legitimitet i on u Vladi ne može da radi ništa osim tehničkih poslova pa samim tim ne može ni da sa Martijem Ahtisarijem razgovara o konačnom planu za Kosovo objasnio je ministar u tehničkoj vladi Zoran Stojković:

"Ono što ja znam jeste da je vlada tehnička od momenta proglašenja konačnih rezultata i ona ne može više ništa da radi osim tehničkih poslova. Mi imamo komisiju koja je pregovarači tim. Principijelno govorim, ako se radi o tehničkoj vladi ona ne može da pregovara o tako ozbiljnoj stvari".

Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka međutim, ne vidi ništa loše u tome da Koštunica primi Ahtisarija, bez obzira što Vlada nema pun legitimitet, pogotovo ako se ima u vidu da je reč o tako visokom zvaničniku međunarodne zajednice: "Moj prvi utisak kad sam čuo tu vest jeste podsećanje na ranije slične situacije kada Milošević nije primio američkog ambasadora, ne toliko zbog situacije, već zbog negativnih konsekvenci. Naravno, nije toliko strašno, ali ovaj potez pokreće nekoliko pitanja siboličkih, suštinskih i proceduralnih. Naime, Koštunica je i dalje aktuelni predsednik vlade, on je kopredsednik pregovaračkog tima o Kosovu i taj čovek i njegova stranka najviše prostora su posvetili u predizbornoj kampanji pitanju Kosova. Postavlja se pitanje koliko ovakav gest može da doprinese ukupnom rešavanju pitanja budućeg statusa Kosova. Nisam potpuno u to siguran, osim u jednoj dimenziji u vezi sa mogućnošću odlaganja".

Ahtisari će svoj plan u Beogradu predsraviti pregovaračkom timu. Sa planom će direktno biti upoznat i predsednik Srbije boris Tadić iz čijeg je kabineta potvrđeno i da će on u petak u Beogradu primiti Ahtisarija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.