Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebe u Opštini Grocka

Grocka -- Druga budžetska revizija utvrdila je nove malverzacije i višemilionske krađe novca u Opštini Grocka.

Ranije je inspekcija istražila malverzacije u poslovanjima koji su vredni od preko milijardu dinara. Kao jedan od glavnih krivaca označen je sadašnji predsednik opštine Blažo Stojanović koji je danas nasilno pokušao da uđe u Skupštinu grada, što mu obezbeđenje zgrade nije dozvolilo.

Ovo nije prvi put da predsednik Opštine Grocka nasilno pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uđe na konferenciju za novinare gradskih čelnika koji ga optužuju za višemilionske prevare: "Kad je u pitanju budžet Opštine, gde predsednik Opštine Blažo Stojanović potpisuje, ponovo ću sve potpisati. Za sve ono što sam uradio odgovorno tvrdim da nema zloupotrebe", kaže Stojanović.

Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda, kaže da postoje osnovane sumnje vezane za zloupotrebe: "Budžetska inspekcija će podneti odgovarajuće krivične, prekršajne ili već koje druge prijave za koje nađe da ima puno osnova, dakle, da postoje osnovane sumnje da je ili predsednik Opštine ili ovlašćeno lice vršilo određene zloupotrebe. Njegova najava da će doći na ovu konferenciju za štampu i pretnje da će oduzimati mikrofon prosto ne dolazi u obzir", kazala je ona.

Prva budžetska provera poslovanja Opštine Grocka utvrdila je da je za vodovod, kanalizaciju i saobraćajnice bez dozvole potrošeno 408 miliona dinara. Ukupno je 161 milion nenamenski potrošen iz budžeta, a 179 utrošeno je na poslove bez javne nabavke.

Drugi izveštaj pokazao je da je Opština podizala kredite više nego što je dozvoljno i nezakonito isplaćivala plate i otpremnine.

Još jedna malverzacija koja se stavlja na teret predsedniku Opštine Grocka Blaži Stojanoviću jeste izgradnja sportske hale na Dunavu u vrednosti od 120 miliona dinara. Izgradnja je dodeljena preduzeću ASENG iako za to nije raspisan konkurs, niti su za izgradnju predviđena sredstva.

Iako od tome ne žele da pričaju pred kamerama, Gročani već godinama govore o lokalima koje su, kako tvrde, nelegalno kupili članovi porodice Stojanović, među kojima su noćni klub Trskara i kafić u centru Grocke.

Stojanović kaže da nije kupio odmaralište jer je ono u zakupu Auto-moto društva Grocka. Zanimljivo je da je upravo u AMD-u Stojanović radio više desetina godina. Na to, on kaže:

"Ne Blažo Stojanović, nego Auto-moto društvo, znači sve što uradi AMD, sve što urade košarkaši, sve što uradi Opština, jel' i Opština privatna Blaža Stojanovića? Bio sam glavni menadžer u AMD-u", kaže Stojanović.

Na novi izveštaj budžetske komisije Stojanović ima pravo žalbe. Zajedno sa bivšim predsednikom Opšttine i trojicom bivših direktora Direkcije za građevinsko zemljiste, Stojanović već ima krivičnu prijavu.

"To je jedina greška koju ste našli, dajem odgovor sad svim slušaocima i gledaocima, jedina greška koja je napravljena jer je radnik trebalo da zasnuje stalni radni odnos, žena koja je pred kraj svoje radne karijere, i tu ćemo grešku ispraviti. Primićemo je za stalno i ponovo ćemo joj dati socijalni program", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.