Izvor: Blic, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločini nisu kolektivni

Zločini nisu kolektivni

Izručenje svih optuženih Hagu preduslov je za individualizovanje krivice za zločine koji su u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni na sve tri strane, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Hrvatske, SCG i predsednika Predsedništva BiH, Stjepana Mesića, Svetozara Marovića i Borislava Paravca. Naglašava se i neophodnost trajnog povratka izbeglih i prognanih, zaštite nacionalnih manjina, kao i da se bezvizni režim 'trajno institucionalizuje'. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je da se Ratko Mladić mora naći u Hagu i da će Vlada uz pomoć svih u SCG naći najbrži i najefikasniji način da se to i dogodi. On je rekao da bi njegovim odlaskom u Hag SCG mogla do kraja 2005. da uđe u 'Partnerstvo za mir' i ubrzano završi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU.

- Mladićevo skrivanje značili bi i dalje zatvorena vrata za SCG kada je reč o ulasku u EU - rekao je Marović. Povodom desetogodišnjice zločina u Srebrenici, on je rekao da se taj zločin doživljava kao paradigma za sva nedela počinjena tokom rata u BiH. Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je da njegova odluka da odloži zvaničnu posetu zvaničnom Beogradu 'i dalje stoji'. On je naglasio da srpski narod mora da osudi genocid u Srebrenici.

- To je najveći zločin od Drugog svetskog rata. On nema opravdanja, ali nema ga ni za zločin u Ovčari. Svi zločinci moraju da odgovaraju - rekao je on. Mesić je rekao je i da će Hrvatska obeležiti 10 godina od akcije 'Oluja' koju je uz 'Bljesak' ocenio kao 'bitku za vraćanje okupiranih teritorija'

- Pred sudom odgovornost i krivica moraju se utvrđivati isključivo individualno. Nisu narodi krivi. Činjenica je da su zločini činjeni u ime naroda i pod plaštom imena celih naroda - rekao je on.

N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.