Izvor: Blic, 11.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin ne sme biti zaboravljen

Zločin ne sme biti zaboravljen

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće sredinom naredne nedelje o tekstu deklaracije u kome se osuđuju zločini koje su počinili Srbi, ali i oni koje su počinili muslimani u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, bez ikakvog spominjanja funkcionera iz tadašnjih vlasti u Srbiji koji su odgovorni za počinjene zločine.

Kako saznajemo, ovakav ton deklaracije plod je dogovora predsednika Skupštine Srbije sa šefovima poslaničkih grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DSS i SRS. Tokom konsultacija protiv teksta su se izjasnili DS i SDP.

U nacrtu deklaracije do koga je 'Blic' došao osuđuju se zločini u Srebrenici, ali se kao mesto ratnih zločina u BiH pominje i Bratunac uz ocenu da ti zločini 'ne smeju da budu predmet suočavanja sa prošlošću samo tokom obeležavanja godišnjica, jer je zločin uvek zločin i ne sme biti zaboravljen'.

Tekst deklaracije:

Tokom i posle raspada SFRJ, kroz nepoštovanje osnovnih postulata pravne države, postupanje mimo zakona i skrivano od celokupne javnosti, činjena su pojedinačna i organizovana zlodela.

Svesna tih činjenica, i privržena principima i standardima međunarodnog prava i preuzetih obaveza države Srbije, a na osnovu člana 73 tačka 2 Ustava Republike Srbije, Narodna skupština Republike Srbije, na sednici vanrednog zasedanja u 2005. godini, održanoj juna 2005. godine, donela je:

Deklaraciju o osudi ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše SFRJ

Narodna skupština Republike Srbije odlučno osuđuje svaki zločin počinjen tokom ratnih dešavanja na teritoriji bivše SFRJ. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od svih nadležnih organa i službi Republike Srbije da hitno i efikasno istraže i privedu pravdi sva lica za koja postoji osnovana sumnja da su počinila ratne zločine. Zločini nad civilima, kakvi su i zločini počinjeni na teritoriji Srebrenice i Bratunca, ne smeju da budu predmet suočavanja sa prošlošću samo tokom obeležavanja godišnjica, jer je zločin uvek zločin i ne sme biti zaboravljen. Narodna skupština Republike Srbije odaje dužni pijetet prema svim žrtvama i upućuje apel državnim institucijama i javnosti da u prezentovanju činjenica i dokaza vezanih za ratne zločine ne povrede dostojanstvo njihovih porodica.

Dosledno opredeljenje za mir i stabilnost u regionu, Narodna skupština Republike Srbije očekuje da svi parlamenti država u regionu osude zločine počinjene tokom ratnih dešavanja na teritoriji bivše SFRJ. N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.