Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žižić vodi Pokret za SCG

Žižić vodi Pokret za SCG

Cilj Pokreta za evropsku državnu zajednicu SCG, koji je pre dva dana osnovan u Podgorici, jeste jačanje i stabilizacija državne zajednice kao optimalnog okvira za evropske integracije i zajednički život Srbije i Crne Gore - kaže za 'Blic' Zoran Žižić, predsednik Pokreta.

Takođe, nastavlja on, cilj nam je da se izborimo za održavanje neposrednih izbora za parlament SCG, a to ćemo učiniti svim vidovima demokratskog pritiska na vlast.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Žižić ocenjuje da će Pokret imati veću težinu i biti masovniji od Pokreta za nezavisnu Crnu Goru koji je osnovala crnogorska vlast, jer se u Pokretu za nezavisnost 'nalaze samo ljudi iz Đukanovićevog okruženja koji su pod kišobranom njegove vlasti'.

Inače, u Pokret za očuvanje zajednice ušle su crnogorske opozicione stranke - NS, DSS, SNS, 29 NVO i brojni ugledni intelektualci. Međutim, u Pokret formalno nije ušao SNP čiji je Žižić potpredsednik, pa je njegovo angažovanje u ovoj organizaciji dovelo do raskola u stranci. Lider SNP Predrag Bulatović ogradio se od funkcionera koji su angažovani u Pokretu, a čak je najavljeno i Žižićevo isključenje.

- Mogu da urade šta hoće. Mogu me isključiti ili preduzeti neke partijske sankcije. Ne bi me to začudilo, s obzirom na to da nisu formalno ušli u Pokret za očuvanje SCG. Najavu isključenja mogao bih da shvatim da sam se učlanio u Đukanovićev Pokret za nezavisnu Crnu Goru, a ne u Pokret koji se bori za očuvanje državne zajednice, što je osnova stranačkog programa SNP - kaže Žižić.

Na pitanje da li razmišlja da se 6. februara na Kongresu stranke na kome će se birati predsednik SNP kandiduje za predsednika, Žižić kaže da odluku još nije doneo. On ističe da je formiranje pokreta za očuvanje državne zajednice naišlo na odličan prijem među državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji. Oni su, inače, ranije formirali Odbor za zaštitu jednakih prava Crnogoraca, na čijem čelu je akademik Ljubomir Tadić. Žižić je najavio povezivanje ove dve organizacije. Lj. Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.