„Život” čeka izbore

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Život” čeka izbore

Nekoliko, za građane izuzetno važnih zakona biće usvojeno, u najboljem slučaju, na leto

Narodna skupština Srbije, koju je, na predlog vlade, raspustio predsednik države Boris Tadić, ostavila je u nasledstvo novom sazivu parlamenta 66 vladinih predloga zakona, među kojima su i akta, čije usvajanje je neophodno da bi se, između ostalog, osiguranicima kojima nisu uredno uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje omogućila overa knjižica. Ovaj, kao i još nekoliko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za građane, izuzetno važnih zakona, mogli bi, u najboljem slučaju, biti usvojeni tek na leto. I to pod uslovom da nova vlada ne povuče ove zakone iz procedure, što je, s obzirom na dosadašnju praksu, verovatno.

Prethodni skupštinski saziv, ostavio je u nasledstvo ovom „raspuštenom” više od 70 zakona koje je pripremila prva vlada Vojislava Koštunice. Nova Koštuničina vlada, čiji je sastav bio znatno drugačiji od prethodne, povukla je sve zakone iz skupštinske procedure, a vrlo malo njih, uz neke izmene, ponovo je upućeno parlamentu na razmatranje. Nikada se do sada nije desilo da novi skupštinski saziv razmatra zakone koji su ostali u proceduri. Tako će, verovatno, biti i sada, dakle nova vlada će povući zakone koje je pripremila stara. Skupštini će, sasvim sigurno, neizmenjeni, biti vraćeni zakoni o potvrđivanju međunarodnih sporazuma, jer se oni ne mogu menjati, a takvih akata je 40. Što se tiče 26 drugih predloga zakona, oni bi već mogli biti dorađeni ili prerađeni.

Od ovih 26 zakona nekoliko je bilo na dnevnom redu poslednje, nezavršene sednice parlamenta. Jedna od tačaka bio je i Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, koji je parlamentu dostavljen 18. februara. Ovim zakonom je predviđeno da svim dužnicima za obavezno zdravstveno osiguranje miruju sva dospela, a nenaplaćena dugovanja na dan 31. decembra 2007. godine i to počev od 1. januara ove do 31. decembra 2011. Zakon je izuzetno važan, jer nije malo onih kojima doprinosi nisu uplaćivani i koji zbog toga ne mogu da overe zdravstvene knjižice. Da podsetimo, Zakonom o zdravstvenom osiguranju utvrđeno je da zdravstvene knjižice overava Republički zavod za osiguranje, odnosno matične filijale osiguranika, ali samo na osnovu dokaza o uplaćenom dospelom doprinosu za zdravstveno osiguranje. Dugovanja su na dan 31. decembra 2007. godine iznosila 42 milijarde dinara.

Parlament je na prekinutoj sednici trebalo da razmotri i zakon koji bi omogućio veću povišicu penzija, ali i zakon o zaštiti podataka o ličnosti, jedan od neophodnih za stavljanje naše zemlje na „belu šengensku listu”. Na dnevnom redu nije, međutim, bio zakon o zaštiti granice, a i on je neophodan za „šengensku listu”. Ostali su i zakoni koji su predviđali neke poreske olakšice za građane, ali i izmene Zakona o javnim nabavkama, koje su značajne za borbu protiv korupcije.

Kad će oni biti doneti zavisi od toga kad će biti konstituisan novi skupštinski saziv posle izbora 11. maja, ali i od toga kad će biti izabrana nova vlada. Predsednik Boris Tadić rekao je nedavno da nema vremena za neke duge pregovore o vladi i da bi taj posao morao da bude završen za mesec dana. Pod uslovom da tako i bude, pa da parlament i vladu dobijemo polovinom juna, pomenuti zakoni bi mogli stići na dnevni red u najboljem slučaju tokom leta. Ukoliko, međutim, sastavljanje vlade bude trajalo kao posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, pa vladu budemo čekali do polovine septembra, ovi zakoni bi mogli da stignu na dnevni red tek krajem oktobra.

M. Čekerevac

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.