Živković o srpskoj borbi protiv krize: Đinđić bi odmah formirao krizni štab

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković o srpskoj borbi protiv krize: Đinđić bi odmah formirao krizni štab

NIŠ - Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenio je danas da Srbija nema plan borbe protiv svetske ekonomske krize kao i da se vlast ponaša "opušteno uz preporuku da se naviknemo na krizu".

"Imamo opuštenu situaciju gde je kriza nešto na šta treba da se naviknemo, da stežemo kaiš ali ne i oni koji primaju plate od države, a da ne pričam o političarima i direktorima Javnih preduzeća. Ne postoji plan", rekao je Živković u intervjuu agenciji Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Lagodni razgovori o ekonomskoj teoriji i praksi

On je kazao da je država prvo trebalo da napravi krizni štab.

"Kad nestane voda na dva dana u jednom selu pravi se krizni štab. Ovde kriza traje šest meseci, a mi imamo lagodne razgovore ekonomske teorije i prakse", rekao je Živković.

"Da je Zoran Đinđić sada premijer, trećeg dana bi bio formiran krizni štab koji bi bio sastavljen od nadležnih ministara, od ljudi iz NBS, od nezavisnih eksperata i predstavnika malog, srednjeg i velikog kapitala i od sindikata. Oni bi prvo utvrdili dodatne faktore krize kod nas, plus oni svetski, pa da vidimo kako možemo da rešimo krizu", rekao je Živković.

Solidarni porez - a država spasava tajkune Bivši premijer je povodom najave uvođenja takozvanog solidarnog poreza kazao da je normalno da bogati budu više opterećeni od siromašnih ali da ta mera ne bi trebalo da traje par meseci.

"Naravno da bogati uvek treba da budu opterećeniji nego siromašni i tako je i u svim državama sveta, ali ne kao mera koja će trajati mesec-dva i koja se donosi ad-hok već kao deo reforme fiskalne politike", rekao je Živković.

"Ovako imamo tajkune koji kukaju da imaju probleme zbog krize i država treba njima da povoljne kredite da bi oni opstali u svojim trgovinama i da lobira pred njihovim kreditorima da im daju povoljnije uslove, a istovremeno ti ugroženi tajkuni kupuju firme u Sloveniji i Hrvatskoj", dodao je on.

Niko ne može da me istera iz DS-a

Živković, koji je bio potpredsednik Demokratske stranke, kazao je da nema nameru da formira novu stranku.

"Niko ne može da me natera da osnujem drugu stranku niti iko može da me istera iz DS-a, bez obzira na to što ona danas ne liči na ono u čemu sam ja učestvovao. Svima u Srbiji danas je jasno da je politika nepristojno mesto za pristojne ljude i ne očekujem da se bilo ko ko danas nije angažovan u politici uključi u politiku", rekao je Živković.

On je kazao da je DS i dalje "najjači mehanizam" bez kojeg je nemoguć napredak Srbije, ali samo pod uslovom da "radi svoj posao po svom programu i po svom statutu".

"Do pomirenja između DS-a i SPS-a nije došlo. Možda su se pomirili Tadić i Dačić i ne znam ko još sa kim, ako su uopšte bili u nekoj svađi. Ali mi koji smo vodili ozbiljnu borbu protiv svih zala Slobodana Miloševića nikada ne možemo da se pomirimo čak ni sa njegovim portparolima", rekao je Živković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.