Izvor: B92, 18.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Ustav na Sretenje, izbori kad im dođe vreme

Beograd -- Premijer Srbije Zoran Živković najavio je da bi, naredne godine u februaru, Srbija mogla da dobije novi Ustav. On je, kao zamenik predsednika Demokratske stranke, na radnom sastanku Predsedništva stranke sa resornim odborima, rekao i da će nacrt ustava biti završen najkasnije za dva meseca. "Trudićemo se, koliko je to u našoj moći, a velika nam je moć, da proslavimo 200 godina moderne srpske države, ali i da proslavimo usvajanje novog Ustava, koje će da definiše narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 200 godina života države Srbije i svih njenih građana. Paralelno sa tim, a iza novog teksta Ustava, moramo da radimo i na novom izbornom zakonu. Ne zato što prizivamo izbore, znaju svi u Srbiji kad će biti izbori, kad im dođe vreme nakon isteka mandata, ali smo svi svesni toga da nam je izborni zakon loš, da takav kakv jeste danas može da izaziva ne samo tehničke probleme oko izbora već i velike političke probleme", rekao je Živković.

Živković je najavio i da će Demokratska stranka izaći pred koalicione partnere sa predlogom novog izbornog zakona, koji, kako je rekao, neće biti "čarobni štapić", ali će nuditi rešenja koja Srbiju predstavljaju kao multietničku državu.

Potpredsednik DS-a Čedomir Jovanović najavio je da će ta partija demokratskim snagama u Srbiji uskoro ponuditi novi politički dogovor o, kako je naglasio, najbitnijim državnim interesima. On je rekao i da ta ideja ne prolongira izbore, već jasno definiše redosled poteza koje bi trebalo da povlače političke partije. Jovanović, međutim, nije precizirao, na koje se političke partije taj poziv za dogovor odnosi. "Nema nikakve dileme da u Demokratskoj stranci postoje potencijali za taj posao, kao što postoje potencijali u našoj koaliciji. Ali se bojim da smo posle ubistva Zorana Đinđića, posle vanrednog stanja, posle svih problema koji su realni i o kojima treba govoriti, a nismo govorili zbog toga što smo se bavili svim onim dnevnim poslovima, ne objašnjavajući narodu o čemu se zapravo radi, mi danas došli u poziciju da moramo da kažemo da je ovom društvu potreban akcioni plan, jer je besmisleno komunicirati sa Prištinom, a ne komunicirati sa nekim ko sedi u Beogradu, bez obzira koliko je to težak politički problem ili koliko je to nekome nepremostiv lični problem", rekao je Jovanović.

Jovanović očekuje da će predlog novog političkog dogovora podržati građani, DOS i Vlada Srbije. "Svako ko odbije tu političku ponudu ne može da računa na podršku i simpatije društva", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.