Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: DSS želi da uništi DS

Beograd -- Bivši premijer Srbije Zoran Živković kaže da Demokratska stranka Srbije nastoji da uništi Demokratsku stranku.

"Slabljenje i uništavanje DS-a osnovni je cilj grupe ljudi koja je još 1992. izašla iz DS-a i osnovala DSS", rekao je Živković za novosadski Dnevnik. On je podsetio da DSS nije učestvovao ni u građanskim protestima 1996. i 1997, niti ih je na bilo koji način podržao.

"A već 6. oktobra 2000, samo dan posle velikih demonstracija, lider >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DSS-a Vojislav Koštunica je okrenuo leđa DOS-u i okrenuo se svojim novim partnerima u Vojnoj bezbednosti i Socijalističkoj partiji Srbije", dodao je Živković.

Prema njegovim rečima, DSS je, međutim, sve vreme bio partner DS-u, ne zato što je to bio izbor demokrata, već zato što je DSS "nužno zlo". "DS je morao da poštuje volju građana i na izborima 2003, a tada sam i ja učestvovao u pregovorima, i ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje njihovo pravo na poziciju predsednika Vlade", kaže on.

On je rekao da DS ni pod kojim uslovima ne sme da prepusti funkciju premijera Koštunici, čak ni po cenu novih izbora. "DS ne sme da odustane od uloge koju ima na političkoj sceni, a to je da reformiše Srbiju, a ne da njom vlada s drugim strančicama po cenu trulog kompromisa", rekao je Živković.

Zoran Živković bio je zamenik predsednika DS-a i premijer Srbije posle ubistva Zorana Đinđića 12. marta 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.