Živimo u simulaciji demokratije

Izvor: B92, 08.Nov.2012, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Živimo u simulaciji demokratije"

Beograd -- Demokratski procesi se u Srbiji simuliraju, politička klika ostvaruje svoje interese, a kritička javnost je nemoćna, smatra politikolog Vladimir Pavićević.

"Bilo koji lider, stranka, vlast ili opozicija, svi su se obogatili. Teško je očekivati da od njih stigne kritika", rekao je on u emisiji "Hoću da znam" na B92.

On smatra da je "klika, koju nazivamo i elitom" potpuno uzurpirala polje političkog delovanja i da koristi sva sredstva kako bi uvukla obične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građane u svoje igre serviranjem informacija.

Da je život u Srbiji svojevrsno snalaženje u magli smatra i karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

"Danima se sa svih strana, u medijima, proizvodi kolosalna laž u kojoj očekuju da svi učestvujemo. Laž će kad tad morati da pukne, a onda ne znamo šta će nas zadesiti. Postoje formirane ekipe koji rečenicom 'verujem da će...' bodre naprednjake, svi učestvuju u formiranju te magle iz koje se ništa ne vidi. Ipak, postoji broj ljudi koji se ne slažu sa ovom situacijom", rekao je Koraksić.

Pavićević ističe da se javnosti serviraju brojne afere i "skandalozne vesti", ali ne sa ciljem predstavljanja istine, već sa ciljem da članovi političkih ešalona šalju poruke i pretnje jedni drugima.

"Retko se dobija prava informacija, jer vest nije namenjena građanima, već onima sa kojima se sprema obračun. Zato imamo afere, a iz tih afera i mi možemo nešto da saznamo. 'Afera prisluškivanje' upućuje na to da mi imamo problem apsolutnog nereda, jer se ne zna ko je za šta odgovoran", rekao je Pavićević.

Javnost ne bi smela da pristaje na to da servirane informacije budu zamena za kritiku, smatra Pavićević, i dodaje da urpkos svemu postoje grupacije koje deluju sa pozicije kritičke javnosti.

"Tu je bila grupa okupljena oko ideje belih listića, tu je Koraks, grupe formirane oko pojedinih portala kao što je Peščanik, a postoji nova vrsta pristupa za koju su zaduženi mladi okupljeni oko portala Njuz.net. Oni kroz ironiju sjajno pokazuju kako je sve ovde izvrnuto. Ima spremnih da saopšte kritiku, ali za njih vezujemo i nemoć. Nisu nemoćni zato što neće da se bore, već zato što nemaju pristup medijima, prostoru za izraz. Ne postoji dovoljno snažan uticaj da se obezbedi promena obrasca mišljenja i ponašanja", kaže Pavićević.

I Koraksić i Pavićević smatraju da prava opozicija ne postoji, jer se "DS posle hibernacije, probudila samo na trenutak".

"DS se sučava sa demokratskim deficitima, što je jasno iz činjenice da ni tamo nema izbora već dogovora. LDP napuštaju ljudi, a iz DSS teško možemo očekivati kritiku kada su podržavali Tomislava Nikolića, ostaje da vidimo da li će Zoran Živković okupiti neku drugu grupu", rekao je Pavićević.

On je dodao da je Srbija imala u prethodnom mandatu lošu vlast, a da je nasledila takođe loša vlast u kojoj je uspostavljen trijumvirat, koji nema saglasnost oko važnih pitanja.

"Oni traže oslonac na Kosovu i borbi protiv korupcije. Ipak, predsednik kaže da čuva ustavni poredak, premijer da je spreman za podelu, a prvi potpredsednik Vlade da je ispred svega EU", kaže Pavićević,

On zaključuje da je drugi oslonac borba protiv korupcije, ali ističe da ona ne može da se svede na jednog čoveka, ako nema sistema.

"Vučić stalno nešto najavljuje, traži saveznika u javnosti, obaveštava tog saveznika, iza čega stoji i temelj za predstojeću izbornu kampanju. Ipak, mi još nismo dobili od njega objašnjenje kako će se ta borba odvijati, po kom sistemu i pravilima, a to nije održivo", zaključuje Pavićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.