Zilkić: Sukob i političke prirode

Izvor: B92, 14.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Sukob i političke prirode

Adem Zilkić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Adem Zilkić rekao da posledice sukoba u okviru islamske zajednice u Srbiji nisu isključivo verske, već i političke prirode.

Gostujući u emisiji Poligraf, reis ul ulema Adem Zilkić rekao je da je on legitimno izabran za reisa islamske zajednice i da su ga podržali svi imami u Srbiji. Zilkić je rekao da u sukobe u islamskoj zajednici u Srbiji ne ulaze aktivni vernici, nego simpatizeri jedne ili druge političke opcije, pokušavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << time da "razreše neke račune od pre".

"Događaji koji su se uglavnom dešavali od početka novembra nisu isključivo verske prirode. Nažalost, politika je tu duboko umešala svoje prste i zahvaljujući, nažalost, politici došlo je do polarizacije unutar bošnjačkog korpusa na dve strane. Kao rezultat svega toga imamo sukobe", rekao je Zilkić.

On je rekao da priznaje sve imame unutar islamske zajednice, pa čak i one koji podržavaju Muamera Zukorlića.

Za njih je rekao da su njegove kolege i da nema razloga da ih ne priznaje jer su oni postavljeni pre nego što je on postao reis.

Prema njegovim rečima, unutar islamske zajednice nema nikakvih problema, osim toga da jedan čovek, misleći na muftiju Muamera Zukorlića, ne priznaje hijerarhiju u Islamskoj zajednici.

Zilkić je u emisiji Poligraf potvrdio da je na lokalnim izborima 1996. godine bio na izbornoj listi Sulejmana Ugljanina, ali je negirao da je bio i njegov odbornik.

On je odbacio tvrdnje da bilo ko u Rijasetu islamske zajednice nosi oružje i izjavio da veruje da će predizborna kampanja, kao i parlamentarni i lokalni izbori proći mirno, na civilizovan način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.