Zigmar: Iskoristi uticaj na sukobljene strane u Donbasu za uspostavljanje primirja

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zigmar: Iskoristi uticaj na sukobljene strane u Donbasu za uspostavljanje primirja

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da ne smatra da je u ovom trenutku neophodno širiti „normandijski format“ uključivanjem predstavnika SAD u pregovore, kao i da su američki partneri s tim saglasni.

„Ukazali smo na to da je bliski kontakt sa SAD neophodan, ali smatramo da ovakav format treba da bude sačuvan“, rekao je Gabrijel u subotu nakon sastanka „normandijske četvorke“ na nivou ministara inostranih poslova, održanog na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti.

I šef francuske diplomatije Žan Mark Ero izjavio je da u ovom trenutku ne vidi alternativu „normandijskom formatu“ za rešavanje krize u Ukrajini.

Ministri „normandijske četvorke“ dogovorili su se u subotu da iskoriste uticaj na sukobljene strane na istoku Ukrajine za uspostavljanje primirja u okviru dogovora ranije usvojenih na nivou trilateralne kontakt grupe, rekao je Gabrijel novinarima i dodao da je reč o uvođenju primirja od 20. februara.

Mediji redovno objavljuju informacije o mogućnosti proširenja „normandijskog formata“, u kojem učestvuju Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, uključivanjem drugih zemalja, a pre svega Amerike, u proces mirovnog rešavanja krize na istoku Ukrajine.

Ministarski sastanak „normandijske četvorke“ održan je u subotu na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti i trajao je oko jedan sat. U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine – Sergej Lavrov, Zigmar Gabrijel, Žan Mark Ero i Pavel Klimkin.

Prema rečima Zigmara Gabrijela, u narednih nekoliko sedmica biće održan novi sastanak „normandijske četvorke“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Gabrijel: Treba da zadržimo postojeći sistem, a ostanemo u kontaktu sa SAD

Izvor: Blic, 19.Feb.2017, 00:56

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel odbacio je mogućnost promene "normandijskog formata" koja bi značila uključenje SAD...- Ostaćemo u kontaktu sa SAD, ali ovaj format treba očuvati - rekao je Gabrijel nakon sastanka sa kolegama iz Rusije, Francuske i Ukrajine, na marginama Minhenske konferencije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.