Zidni satovi - tradicija koja traje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2017, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zidni satovi - tradicija koja traje

Nekadašnja stvar prestiža u 19. veku bili su zidni satovi, koji i posle više od sto godina besprekorno rade. Iako se činilo da su potpuno zaboravljeni, izgleda da se lepa tradicija korišćenja zidnih satova ponovo vraća.

Porodica Pioker jedna je od retkih na severu Banata koja se već generacijama bavi časovničarskim zanatom, poslom za koji se plašilo da će nestati, pojavom nove tehnologije. Međutim, da nije tako, s vremena na vreme dokažu mušterije sa posebnim zahtevom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a to je restauracija starih zidnih satova. Po svemu sudeći, tradicija sa pravim vrednostima još uvek se poštuje.

"Moda se ponovo vraća. Satovi se veoma cene, mušterije dolaze i raspituju se o nabavci starih zidnih satova znajući o njihovom kvalitetu", rekao je Igor Pioker, časovničar iz Kikinde.

Poslednji zidni sat koji je bio predviđen za restauraciju, bio je star 150 godina, marke "Gustav Beker" veoma cenjenog brenda. Zidni satovi sada su deo tradicije i nasledstva, pa se pogotovo u današnje vreme ponovo popravljaju i imaju posebnu važnost u domovima.

"Ja se do današnjeg dana od sata nisam odvajao. On je u mom životu i životu moje porodice imao važnu ulogu. Moj otac je bio železničar, šef malih stanica severnog i srednjeg Banata, tako da je sat bio prva ozbiljna naprava koja se pojavila u našoj kući", izjavio je Lazar Demić, profesor istorije.

Poštovanje tradicije kroz zidne satove iziskuje veliki napor i strpljenje baš kakvo časovničari poseduju, jer je posao restauracije veoma zahtevan.

"Sat se kompletno rastavi na najsitnije moguće delove kako bi se svi očistili od starog ulja i prljavštine. Sat koji trenutno radimo je stajao 30 godina i toliko je bio naprašen da nismo mogli da razlikujemo delove od prašine", dodao je Pioker.

Za one koji vole satove, kojima je vreme novac ili za one kojima satovi bude lepa sećanja, u novembru je planirana postavka satova u Narodnom muzeju u Kikindi, plod saradnje kikindskih i temišvarskih zanatlija i kolekcionara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.