Žene u poslovima informacionih tehnologija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u poslovima informacionih tehnologija

Procenat žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je i dalje manji od 50 procenata, a po nekim istraživanjima, on iznosi svega 20 odsto.

Da li zbog predrasude da je reč o "muškom zanimanju" ili iz nekog drugog razloga, mnoge devojčice koje u osnovnoj školi žele da se kada odrastu zaposle u oblasti informacionih tehnologija, odustanu od te ideje.

Ipak, ima i drugačijih primera koji idu u prilog tezi da će se situacija promeniti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nekad balerina, danas uspešna PHP programerka. U prvom momentu zvuči podjednako neverovatno kao kad bi vam neko rekao da je završio srednju filološku, pa arapski jezik, a sada uspešno radi u IT sektoru. Ipak, neverovatno ne znači da takvih primera nema.

Naše sagovornice, poput mnogih žena u IT sektoru, dokaz su da ova oblast nije rezervisana samo za muškarce. Jedino što vam je potrebno da bi ste pronašli posao u ovoj oblasti, i to bez obzira na pol, jesu volja, trud i vreme.

Ako se tome doda i činjenica da u domaćem IT sektoru nedostaje oko 10 hiljada kadrova koje je gotovo nemoguće proizvesti i da se u Evropi tokom naredne četiri godine očekuje otvaranje do 900 hiljada radnih mesta u digitalnom sektoru, jasan je zaključak gde bi trebalo tražiti novo radno mesto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.