Žene opet prevarene

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene opet prevarene

Ustav obavezuje na ravnopravnost polova u Skupštini, ali su žene u novim sazivu dobile samo oko 20 poslaničkih mesta

U novom sazivu Narodne skupštine Srbije ima 20,4 odsto žena što je skoro duplo više nego u prethodnom, i najviše od početka višestranačkog parlamentarizma kod nas. Pa ipak, G17 plus je jedini prekoračio 30 odsto preporučenih za "drugi pol", jer ima sedam žena od 19 poslanika. DS od 64 poslanika ima 15 žena, SRS od 81 samo 13, Koalicija DSS-NS od 47 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslanika ima devet žena, a najmanje, samo dve poslanice, od 16 narodnih predstavnika ima SPS. Savez vojvođanskih Mađara ima jednu ženu od ukupno tri poslanika, a malo iznenađenje, i to ne pozitivno je Koalicija LDP-GSS-SDU-LSV, koja ima četiri žene među 15 poslanika, iako su obećali da neće imati manje od 30 odsto žena u parlamentu.

Tako izgleda povratak u stvarnost iz predizborne kampanje – žene su izneverene. Stranke su obavezne da na izbornim listama imaju 30 odsto žena. I skoro sve su ih isticale u prvi plan. Ali, kada je došlo vreme za podelu vlasti i privilegija, žene su gurnute u drugi red. Tako ih je u parlamentu petina, iako čine 52 odsto stanovništva u Srbiji. Da li je to samo zato što je Srbija jedina balkanska zemlja koja nema zakon o ravnopravnosti polova?

Marijana Pajvančić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i ministar pravde u Ženskoj vladi, bila je na listi Koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, ali uz uslov da ne bude poslanik, jer misli da sa sadašnje pozicije može mnogo više da uradi za prava žene. Ona kaže da ta koalicija ima jednu ženu manje nego što je trebalo. "To je jedina lista čiji su lideri potpisali da u parlament neće ući manje od 30 odsto žena. Obećanje nije održano".

LDP od šest poslanika ima samo jednu ženu, GSS od tri poslanika ima dve žene, SDU ima jedno mesto na kome je muškarac, kao i DHSS, a LSV od četiri poslanika ima jednu ženu. Pojedinačno najviše je zakazao LDP.

"To bi moralo imati moralne konsekvence, jer su članice Koalicije imale žensku kampanju i obavezu da izvedu žene na birališta. Zato je LDP trebalo da još jedan mandat dodeli ženi. Primer je SVM koji je od tri mesta u parlamentu jedno dao ženi", kaže Marijana Pajvančić.

O tome što je broj žena u parlamentu gotovo udvostručen (u prethodnom sazivu bilo je samo 10,8 odsto žena), ona kaže da je to dobar pomak, ali i ne tako veliki kada se zna koliko je kampanja vođeno. "Kao profesor ustavnog prava podsetila bih da u nedavno usvojenom Ustavu Republike Srbije u članu 100. piše: "U Narodnoj skupštini obezbeđuju se ravnopravnost i zastupljenost polova i predstavnika nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom". Dakle, u parlamentu bi trebalo da bude polovina žena a kod nas nisu spremni ni da im daju 30 odsto mesta", kaže ona.

Ali, dok se ne donese zakon po kome će žene biti zastupljene ako ne ravnopravno, a onda bar ravnomerno što bi značilo na primer 30 odsto, žene će biti samo na listama, a ne i u skupštinskim klupama. Jer Ivica Dačić predsednik SPS-a kaže: "U prošlom sazivu parlamenta imali smo samo jednu ženu a sada imamo dve, što je duplo više. Ravnali smo se po izbornim rezultatima, a ne prema polu. Kada imate samo 16 poslanika, ispunjenje kvote od 30 odsto za žene predstavlja problem. Zakonska obaveza da trećina poslanika budu žene ne postoji, ali bi je možda trebalo uvesti. Mi ćemo obavljati promene u hodu pa će možda biti još neka žena".

Marijana Pajvančić podseća da se evropski standard promenio i da je od 2003. godine direktiva Saveta ministara da procenat žena u vlasti bude 40 odsto. "Po našem Ustavu u vlasti bi trebalo da bude polovina žena, što je sada neostvarivo. Toliko žena u parlamentima imaju Norveška i Švedska".

Profesorka kaže da je sve što je do sada urađeno kako bi bilo više žena u vlasti Sizifov posao. "Jednu stvar popravite, a druga se kvari. Eto, sada hoće da ukinu Odbor za ravnopravnost polova u skupštini, navodno zbog štednje. U Crnoj Gori taj odbor je već ukinut".

Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Centra za moderne veštine, koji je pred izbore sproveo akciju "Volim da biram" u više srpskih gradova s ciljem da žene u što većem broj izađu na birališta, kaže da ima napretka i da to što je urađeno ima efekta. Đajić kaže da je njemu palo u oči to da Čedomir Jovanović nema 30 odsto žena, da Rasim Ljajić nije dao mesto ženi, ali da SVM jeste i to jedno od tri mesta u skupštini. "Mi kasnimo sa uvođenjem žena u vlast, i najbolje bi bilo da one sada prave savezništva u skupštini. Ali, to će verovatno ići teško jer kod nas nema solidarnosti ni na jednom nivou".

Sada su na potezu žene poslanice. One, a ima ih 51, treba da pokažu u parlamentu da treba da ih bude više i da ne treba da budu samo ukras na izbornim listama.
Ivana Anojčić

-------------------------------------------------------------------------

Kritike nevladinih organizacija

Nevladina organizacija Ženska vlada Srbije i Evropski pokret u Srbiji kritikovali su juče političke partije, jer nisu ispunile predizborna obećanja da će u Skupštini Srbije obezbediti veću zastupljenost žena. "Nisu ispunjena predizborna očekivanja, nisu uvaženi evropski standardi, a, najznačajnije, nije poštovan upravo doneti Ustav koji garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i obavezuje državu da vodi politiku jednakih mogućnosti", navodi se u saopštenju.
Beta

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.