Žene i deca najčešće žrtve trafikinga

Izvor: EurActiv Srbija, 16.Jan.2014, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene i deca najčešće žrtve trafikinga

Grupa eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) pozdravila je napredak Srbije u zakonodavstvu u toj oblasti napominjući da je veoma važno obezbediti punu zaštitu žrtava tokom sudskih procesa, navodi se u prvom izveštaju te grupe o Srbiji objavljenom 16. januara. Eksperti ukazuju na manjak kapaciteta za smeštaj žrtava trgovine ljudima u Srbiji i na nedovoljna sredstva za pomoć i traže od srpskih vlasti da obezbede da se sve mere pomoći iz zakona garantuju u praksi. Srbija je prvenstveno zemlja iz koje žrtve trgovine ljudima potiču, ali je i krajnje odredište ili tranzitna zemlja. Više od 80% žrtava "trafikinga" u Srbiji su žene i deca. Najčešći vid eksploatacije je seksualna eksploatacija ali su tu i primoravanje na prosjačenje, na brak, rad, bavljenje kriminalom.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Srbija napravila važne korake u suzbijanju trgovine ljudima

Izvor: Press, 16.Jan.2014

GRETA je na sajtu Saveta Evrope objavila prvi izveštaj za Srbiju, u kome se govori o sprovođenju i ispunjavanju obaveza preuzetih Konvencijom Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima.. Kako se navodi u sažetku izveštaja, a kako je saopšteno iz NVO "ASTRA", zakonodavstvo u oblasti socijalne...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.