Zemun čeka izbore

Izvor: Politika, Tanjug, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemun čeka izbore

Posle preuzimanja opštine Zemun Privremeno veće juče je nastavilo da radi na pripremama za raspisivanje lokalnih izbora, posle čega će se obratiti predsedniku gradske skupštine Aleksandru Antiću, koji bi prema Statutu Beograda trebalo da raspiše izbore najkasnije do 10. maja. Antić je najavio da će izbore najverovatnije raspisati u narednih desetak dana te da mu u ovom trenutku 17. maj izgleda kao najrealniji datum za novo izjašnjavanje građana.

U kampanju za izbore u Zemunu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zasad su krenuli samo naprednjaci koji će, uz demokrate, ali i njihove dojučerašnje partijske kolege iz SRS-a, najverovatnije biti najozbiljniji pretendenti za učešće u vlasti u ovoj beogradskoj opštini. Draž izbornoj borbi daće činjenica da i SNS i SRS pretenduju uglavnom na isti deo biračkog spektra. Tim pre biće vrlo zanimljivo na čemu će stranke zasnivati svoju kampanju, s obzirom na to da je u poslednjih 13 godina, od kada su radikali prvi put osvojili vlast u Zemunu, svaka naredna vladajuća garnitura bila optuživana za kriminal i korupciju.

Tako jakih optužbi pred očekivane izbore zasad nema, a zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić poručio je Zemuncima da je prioritet „naprednjaka” što bolji i kvalitetniji život građana, kao i da će kad osvoje vlast u Zemunu raditi na rešavanju nagomilanih problema u toj opštini, a pre svega na suzbijanju narkomanije, koja je, kako je rekao, u velikom porastu.

Uz opasku da i dalje veruje da neće biti izbora u Zemunu, jer je, kako kaže, lokalna skupština nelegalno raspuštena, Nemanja Šarović predsednik beogradskih radikala, dodaje da će, ako do njih ipak dođe, radikali u kampanji da podsećaju građane „na sve ono što smo uradili od 1996. do 2000. godine, kao i od 2004. godine do danas”.

Predsednik zemunskog odbora SRS-a Stevo Dragišić juče je na konferenciji za novinare rekao da radikali neće pokušavati na silu da uđu u prostorije opštine Zemun niti će sarađivati sa Privremenim većem.

U Demokratskoj stranci Srbije, takođe, čekaju izjašnjavanje nadležnih organa na žalbe koje su podneli zajedno sa radikalima, ali ističu i da počinju pripreme za izbore. Kampanju će, kako za „Politiku” kaže Andreja Mladenović, portparol DSS-a, bazirati na lokalnim temama, ali ne želi da priča o detaljima, dok izbori ne budu raspisani.

-----------------------------------------------------------

Ko je i kako vladao Zemunom

Vlast u Zemunu za 13 godina tri puta se menjala:

– decembra 1996. socijaliste zamenili radikali (Vojislav Šešelj postaje predsednik Skupštine opštine)

– 2000. godine DOS preuzima vlast u Zemunu

– 2004. godine radikali ponovo preuzimaju upravljanje opštinom

– na izborima maja 2008. godine SRS ponovo osvaja vlast

-----------------------------------------------------------

Optužbe za mahinacije

Već prvu radikalsku vlast pratile su optužbe za niz mahinacija i zloupotreba u Zemunu – od toga da su u Busijama, gde je trebalo da bude građena deponija, izgradili izbegličko naselje, preko nelegalnog postavljanja hiljada kioska koji su narušili estetiku i duh Zemuna, pa do iseljavanja ljudi samo zato što su Hrvati, kao što je bio slučaj sa porodicom Barbalić.

Ni vlast DOS-a se, međutim, nije dobro pokazala, jer su se građani, nakon četvorogodišnje vladavine, ponovo okrenuli radikalima.

Predsedniku opštine iz tog vremena Vladanu Janićijeviću zamerano je, kako su pisali mediji, što ga je više zanimalo da Surčin odvoji od Zemuna, a manje da se posveti rušenju nelegalnih objekata na Trgu pobede, iako je njihovo rušenje bilo najavljeno.

Dosta se govorilo i o malverzacijama sa lokalima u vlasništvu Poslovnog prostora Zemuna, a ostao je upamćen i spor zbog tržnog centra „Zemunikum”, incidenti u vezi sa njim, i to da je izgrađen nelegalno, bez dozvola.

D. S – M. R. P.

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.