Zemalje grupe „Lima pozvale vojsku Venecuele na lojalnost Gvaidu

Izvor: Vostok.rs, 05.Feb.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemalje grupe „Lima pozvale vojsku Venecuele na lojalnost Gvaidu

Grupa Lima pozvala je oružane snage Venecuele da pokažu lojalnost samoproglašenom predsedniku Huanu Gvaidu i ne ometaju dopremanje humanitarne pomoći u tu zemlju, navodi se u završnoj deklaraciji.
„Vlade Argentine, Brazila, Gvatemale, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Paname, Paragvaja, Perua, Hondurasa i Čilea, članice Grupe Lima, pozivaju nacionalne oružane snage Venecuele da pokažu privrženost vršiocu dužnosti predsednika Venecuele. One takođe pozivaju nacionalne oružane snage da ne ometaju ulazak u Venecuelu i tranzit humanitarne pomoći“, piše u izjavi. Grupa je takođe pozvala međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da režim predsednika Venecuele Nikolasa Madura vrši finansijske i trgovinske operacije u inostranstvu, da ima pristup međunarodnoj imovini Venecuele i da posluje u oblasti nafte, zlata ili drugim oblastima. Grupu Lima formiralo je u avgustu 2017. 12 zemalja Severne i Južne Amerike: Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj i Peru. Zemlje se protive "kršenju" demokratskog poretka u Venecueli i razmatraju načine da se izvrši pritisak na „nezakoniti režim“ predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Grupi su se kasnije pridružile i Gvajana i Sveta Lucija. Rusija ne sarađuje sa Grupom Lima, međutim, kako je za Sputnjik saopštio predstavnik venecuelanske opozicije u ovoj organizaciji Hulio Borhes, organizacija bi želela da uspostavi kontakt s Rusijom i Kinom za iskren i pozitivan razgovor o krizi u Venecueli. U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.