Želimo podatke o napadu na RTS

Izvor: B92, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želimo podatke o napadu na RTS"

Beograd -- Neke NVO zatražile od Ministarstva odbrane kopije dokumenata o razgovorima pilota NATO uoči bombardovanja zgrade RTS-a.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražili su zatražili su kopije dokumenata, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Demanti postojanja te dokumentacije iz Ministarstva odbrane neodgovoran je i neuverljiv, ocenjuje se u zahtevu i navodi da javnost ima opravdan i zakonom legitimni interes za objavljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih informacija i istinu o tom događaju.

"Prikrivanjem tih informacija, trajno se zatvara i pitanje neodgovornog i protivzakonitog postupanja tadašnjih državnih organa i najviših funkcionera javne vlasti koja su rezultirala fatalnim i teškim posledicama po radnike RTS-a", napominje se u saopštenju.

U zahtevu se navodi da Ministarstvo odbrane poseduje dokumenta od 2. i 10. avgusta 2001. godine, u kojima se nalaze informacije o transkriptima presretnutih razgovora pilota aviona NATO-a uoči bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije.

Ti dokumenti, kao i dve službene beleške o tom događaju, bili su u posedu vojnog tužioca Đorđa Trifunovića pri komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i zamenika vojnog ratnog tužioca pri komandi Prve armije Milana Radosavljevića, ističe se u zahtevu.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Komitet pravnika i Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Poverenik podseća ministre

Poverenik za informacije podseća ministre na neophodnost poštovanja Zakona o pristupu informacijama.

"I ranije sam više puta skretao pažnju državnim organima na obaveze koje prostiču iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", navodi on.

"Problemi u primeni Zakona, posebno obrazovanje novih ministarstava i kadrovske promene, dobar su razlog da to ponovim", navodi Rodoljub Šabić u pismu ministrima.

Šabić ukazuje na pretpostavke važne za kvalitetniju primenu Zakona i navodi da je jedna od njih u vezi sa "zakonskom obavezom rukovodilaca organa da ovlaste jednu ili više osoba za postupanje po zahtevima za pristup informacijama".

Pretpostavka za kvalitetnu primenu Zakona jeste obuka zaposlenih o sadržini Zakona i o evropskim demokratskim standardima čije je poznavanje neophodno za kvalitetno tumačenje i primenu odredbi tog pravnog akta, navodi Šabić uz ocenu da se do sada tom pitanju nije poklanjala adekvatna pažnja.

Šabić je podsetio da tu spada i obaveza državnih organa da na svom veb-sajtu objave dokument pod nazivom Informator o radu, u kom će predstaviti sve važne informacije o svojim aktivnostima.

"Nažalost, iako je većina ministarstava objavila taj dokument, ili ga uopšte ne ažurira ili to čini s velikim zakašnjenjem ", ukazuje Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.