Zdravko Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravko Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji

General Zdravko Tolimir tvrdi da je uhapšen u Srbiji, a zatim prebačen u Bijeljinu, pa Bratunac i na kraju u Banjaluku

Banjaluka, Hag – Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir nije juče želeo da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici, tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, odakle je nezakonito prebačen u Republiku Srpsku, javile su agencije. "Uhapšen sam u Srbiji, čiji sam državljanin, i prebačen sam u Republiku Srpsku čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisam državljanin, bez moje volje i bez prava na advokata", rekao je Tolimir, a prenela Beta. On je kazao da je, iz njemu nepoznatih razloga, najpre prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Posle toga je prebačen u Banjaluku.

Vlasti Republike Srbije i Republike Srpske saopštile su prošlog četvrtka da je Tolimir uhapšen u okolini Bratunca. Odatle je prebačen u Banjaluku, gde je predat istražiocima Haškog tribunala i snagama NATO-a, koje su ga dan posle detaljnog lekarskog pregleda transportovale u Hag.

Tolimir je juče pred sudijama odbio i da potvrdi svoj identitet, rekavši: "Ja sebe ne negiram, negiraju me drugi".

Zatim je dodao da ne zna zašto ga Hagu nije izručila Srbija, koja je imala nalog za njegovo hapšenje. "Moj identitet, moja prava i moja država su mi uskraćeni", rekao je pred Haškim tribunalom general Zdravko Tolimir, koji je, u poslednje vreme, kako je sam rekao, omršavio 28 kilograma.

On je posebno naglasio da "ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu", zatim da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i da ti snimci mogu potvrditi da govori istinu.

Po pravilima Haškog tribunala, Tolimir će pred sudijama ponovo pojaviti za mesec dana, kako bi se izjasnio da li se oseća krivim po optužnici koja ga, pored ostalog, tereti i za genocid na Bošnjacima počinjen na području Srebrenica.

Na jučerašnje izjave generala Tolimira, date u Haškom tribunalu, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo je za naš list izgovorio samo dve reči: "Nemam komentar". Načelnik republičke Uprave kriminalističke policije Gojko Vasić je bio nešto određeniji: "Da je Tolimira uhapsila i izručila policija Republike Srbije, rezultat bi, u suštini, bio isti".

Dobro obavešten izvor našeg lista, koji je zahtevao da ostane anoniman, kaže da je nešto slično onom što se dogodilo u sudnici Haško tribunala i očekivao. "Tolimir je, koliko mi je poznato, dobio državljanstvo Srbije, a prethodno se odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je rođen u Glamoču, koji je pripao Federaciji BiH, on nema državljanstvo Republike Srpske", saznajemo od našeg sagovornika.

Po njegovoj proceni, uhapšeni general je, najverovatnije, odlučio da igra na odugovlačenje postupka. Izvor podseća na slučaj koji je već bio pred Haškim tribunalom: otmicu bivšeg načelnika Stanice javne bezbednosti u Šamcu Stevana Todorovića. On je 27. septembra 1998. godine otet na Zlatiboru i prebačen u Republiku Srpsku, gde su ga kidnaperi predali međunarodnim snagama u Bosni i Hercegovini, a one ga prosledile Haškom tribunalu.

Ovaj slučaj je dalje tekao ovako: Todorovićev advokat Dejan Brašić je, kao prethodno, postavio pitanje razjašnjavanja načina na koji je njegov klijent lišen slobode. Brašić je optužio Sfor da je "bio u dosluhu" sa licima koja su kidnapovala Todorovića i naglasio da su međunarodne snage "delovale kao agent kancelarije Tužilaštva".

Da bi se izbeglo postupanje po obavezujućem nalogu koji je dao sudija Patrik Robinson, po kojem je komandant Sfora – pod pretnjom privođenja – morao da se pojavi pred Haškim sudom i da izjavu o hapšenju (otmici) Stevana Todorovića, tužilaštvo je ponudilo nagodbu (12 godina zatvora) na koju su Todorović i njegov advokat pristali.

Imajući sve ovo u vidu, ostaje pitanje da li se i general Zdravko Tolimir uzda u nagodbu sa Tužilaštvom ili, posle svega, više veruje da će bolesti od kojih boluje (dva moždana i jedan srčani udar) – uticati na proces.
Boro Marić

--------------------------------------------------------------------------

Dačić: Gde je uhapšen Tolimir

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost Ivica Dačić koji je za danas zakazao sednicu tog odbora, najavio je juče da će zatražiti informaciju o hapšenju haškog optuženika Zdravka Tolimira. Dačić je rekao da će od nadležnih organa zatražiti da zvanično izveste Odbor kako je i gde Tolimir uhapšen.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da general u penziji Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir nije uhapšen na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, već na Novom Beogradu.

Na konferenciji za novinare, on je rekao da je SRS došao do dokaza da su u hapšenju Tolimira na Novom Beogradu učestvovali pripadnici jedne strane obaveštajne službe, verovatno američke ili britanske.

Vučić je dodao da je policija privela, pa pustila i jednu ženu koja je zakupljivala stan u kome se skrivao Tolimir, kao i da je ispitivala čoveka sa inicijalima I. D. koji je izdavao stan, ali koji nije učestvovao u skrivanju haškog optuženika.
Beta

--------------------------------------------------------------------------

Odbio advokata

General Zdravko Tolimir, ratni pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove, odbio je da ga u prvom pojavljivanju pred Haškim sudom zastupa advokat po službenoj dužnosti. On je rekao da su mu vlasti Srbije, time što su ga posle hapšenja prebacile u Republiku Srpsku, uskratile prava koja ima kao državljanin Srbije. Takođe, kazao je da su "sud i javnost obmanuti" zvaničnim saopštenjem da je uhapšen u Republici Srpskoj. Tolimir je posebno naglasio da su njegovo hapšenje i izručenje obavljeni suprotno pravilima Haškog tribunala i zatražio da se to razjasni u "vanparničnom postupku" pre idućeg pojavljivanja pred sudijom.

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.