Izvor: B92, 22.Feb.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Tadić na skupu EU u martu

Brisel -- Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar izjavio je da je Boris Tadić obećao da će doći na konferenciju čelnika EU, u martu u Sloveniji.

Žbogar je o dolasku Tadića na zasedanje EU u martu razgovarao s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i rekao da se očekuje da na taj skup dođe i kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Na konferenciju EU i Zapadnog Balkana, koju priprema Slovenija, prema rečima Žbogara, pozvani su i Herman van Rompej, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavajući Evropskog saveta, koji čine lideri EU, kao i Hose Luis Sapatero, premijer predsedavajuće Unijom, Španije.

Zbog obaveza na taj skup ne može doći i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton.

Slovenački ministar inostranih poslova je objasnio da je cilj da vođe država zapadnog Balkana usvoje zajedničku izjavu o tome kako vide svoj položaj i situaciju u kojoj se nalaze, kao i "svoje težnje i preuzete obaveze za sprovođenje reformi i međusobnu saradnju".

"To bi bila poruka vođa zapadnog Balkana Evropskoj uniji uoči sastanka koji Španci pripremaju u junu", dodao je Zzbogar.

Sastanak šefova država ili vlada zapadnog Balkana i Evropske unije u junu bi trebalo da se održi u Sarajevu, 10 godina pošto je takav sastanak održan u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.