Zbog SKANDALA, ministarstvo šalje u VANREDNU KONTROLU generalnog i državnog sekretara

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog SKANDALA, ministarstvo šalje u VANREDNU KONTROLU generalnog i državnog sekretara

Nezapamćen sukob.

Ministarstvo spoljnih poslova će poslati svoje predstavnike u vanrednu kontrolu zbog nesuglasica između ambasadora u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra Radoslava Laleta Pavlovića, saznaju "Novosti".

U Francusku će putovati generalni i državni sekretar u MSP, Veljko Odalović i Ivica Tončev, kako bi se rešio nesporazum koji je nastao zbog produžavanja ugovora o radu dvojici zaposlenih u domu srpske kulture u francuskoj prestonici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Pavlović je smatrao da oni ne treba da ostanu u Kulturnom centru, ali su, zbog sugestije Ristića i odluke MSP, oni i dalje zaposleni. Sukob je dostigao vrhunac pre dva dana, kada je Pavlović prevrnuo radni sto jednog od "ugovoraca" - Milovana Ćirovskog, jer mu je opsovao majku.

Ambasador Srbije u Parizu nije želeo juče da komentariše nesuglasice, a za "Novosti" je poručio:

"Za sve što vas interesuje, možete se obratiti Ministarstvu spoljnih poslova".

Pavlović kaže, za "Novosti", da ga niko iz MSP još nije zvao.

"Želeo sam da podignem centar, da ovde dolaze Francuzi, srpski slikari kojih je mnogo u Parizu, jednom nedeljno, da imamo koncert, da malo promenimo sliku koja ovde vlada od 1999. godine. Da pokažemo Francuzima vrhove srpske kulture. Međutim, nije mi dozvoljeno. Kad vam vežu noge i ruke i malo zavrnu uvo, teško je igrati kolo".

Direktor kaže da je Centar zatvorio, a da sporni honorarni radnici Ćirovski i Nikola Letić, s kojima je mesecima u sukobu, stoje ispred ulaza, iako imaju ključ i pišu mu mejlove da hoće da uđu i rade.

"O svemu sam obaveštavao MSP, molio da se tim ljudima ne produži ugovor, jer je rad s njima nemoguć, ali moja molba nije uslišena", priča Pavlović.

On je u pismu MSP istakao da su birali između sugestije ambasadora, koji se u kulturu ne razume, i njegovog znanja i iskustva.

"Izabrali ste ne pameću nego silom. Birali ste između pisca "Rođaka sa sela", "Male", "Balkanskih pravila", "Šovinističke farse" i "Slaninijade", i izabrali "Slaninijadu", naveo je Pavlović u pismu MSP.

Dačić kaže da se rešava nesporazum u diplomatskom predstavništvu u Parizu, ali nije hteo da precizira da li će neko biti kažnjen.

"Najveća kazna je da nekom završite mandat", rekao je Dačić za TV Prva i najavio da će ove godine biće velikih promena u najmanje 30 do 40 ambasada.

Mnoge diplomate su ispunile uslove za penziju.

"Ključna stvar je naša borba za KiM, da pokažemo da nije sve gotovo. Da što više zemalja povlači priznavanje Kosova i s druge strane da se izborimo za što jasniju poziciju kada je reč o evropskom kursu", istakao je Dačić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.