Izvor: B92, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog BIA po pravdu u Strazbur

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava podnela predstavku sudu u Strazburu protiv Srbije jer im BIA nije dala uvid u dokumenta.

Ta nevladina organizacija navodi da je razlog za tužbu činjenica da je 2005. godine podnela Bezbednosno-informativnoj agenciji zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, u kojem je tražila informaciju o broju prisluškivanih građana Srbije u toj godini, a da podatak nije dobijen ni do danas.

Podaci nisu dobijeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se ističe, uprkos tome što su odluku u korist Inicijative mladih za ljudska prava doneli i Poverenik za informacije od javnog značaja i Vrhovni sud Srbije.

Kao poslednji mehanizam za zaštitu svog prava, Inicijativa je, 29. maja prošle godine, podnela zahtev Vladi Srbije da se obezbedi izvršenje rešenja poverenika, ali Vlada nije ispunila obaveze koje joj nameće Zakon o slobodnom pristupu informacijama ni sedam meseci nakon podnošenja zahteva.

"Jedna od fundamentalnih odlika vladavine prava je da konačna sudska odluka mora biti izvršena, te je odgovornost i obaveza svake demokratske države da izvršava pravnosnažne odluke", navodi Inicijativa.

"Kako država Srbija nije odgovorila svojim obavezama, Inicijativa je odlučila da zaštitu svojih prava potraži pred Evropskim sudom u Strazburu", naglašava se u saopštenju.

Od države Srbije, pored toga, Inicijativa mladih za ljudska prava pred sudom u Strazburu zahtevaće i odgovarajuću pravičnu naknadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.