Izvor: S media, 29.Dec.2012, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno jesenje zasedanje: Usvojen Zakon o javnim nabavkama

Skupština Srbije je izglasavanjem nekoliko zakona, medju kojima je i Zakon o javnim nabavkama, danas završila redovno jesenje zasedanje.

Zasedanje je završeno intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i postavljenjam počasne garde Vojske Srbije na ulazu u parlament.

Zakon o javnim nabavkama za koji je glasalo 138 poslanika vladajuće većine predvidja delimičnu centralizaciju javnih nabavki za koje će biti zadužena Uprave za zajedničke poslove, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a prema navodima vladajuće koalicije, njegovom primenom se očekuju uštede od najmanje 600 miliona evra na godišnjem nivo.

Taj zakon stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a primenjivaće se od 1. aprila 2013. godine.

Skupština je danas usvojila i Zakon o razvojnom fondu Vojvodine koji predvidja da taj fond bude osnovan zajedničkim vlasničkim učešćem Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, a njegov osnivački fond biće deset miliona dinara.

Za zakon je glasalo 163 poslanika vladajuće koalicije i opozicije, a deset poslanika glasalo je protiv. Taj zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština Srbije dala je danas garancije za zaduživanje tri javna preduzeća za 225 miliona evra.

Garancije su odobrene za zaduživanje Srbijagasa za 200 miliona evra, od čega su 30 miliona namenjeni projektu Južni tok, a ostali deo za finansiranje tekuće likvidnosti.

Odboreno je zaduživanje Galenike za 15 miliona evra i Jat-a za deset miliona evra, a zajam je namenjen za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza tih preduzeća.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o energetici kojim se poostravaju uslovi koje podnosioci zahteva za dobijanje energetskih dozvola moraju ispuniti, odnosno predvidja odredjene obaveze koje će investitori morati da ispune da bi zadržali dobijenu energetsku dozvolu.

Izmene Zakona o energetici, za koje je glasao 131 poslanik vladajuće većine, a 27 poslanika bilo je protiv, stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Parlament je potvrdio Sporazum sa Italijom o saradnji u oblasti energetike, a izabrano je i 19 članova Programskog odbora Radio-televizije Srbije (RTS).

"Vama i vašim porodicama želim sve najbolje u 2013. godini. Dozvolite da i u vaše ime gradjanima Srbije poželim uspešnu i naprednu zemlju", rekao je na kraju sednice predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

(Agencije, Foto: Beta, arhiva)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.